Читај ми!

Нова влада Румуније

Апсолутном већином парламент Румуније подржао нову владу Михаја Разваја Унгуреануа која долази само два дана после оставке кабинета Емила Бока. Нова влада задржала седам "старих" министара.

Румунски парламент изгласао је поверење новој влади коју је формирао Михај Разван Унгуреану, после оставке Емила Бока који се нашао на удару грађана који данима протестују због мера штедње.

У парламенту је нову владу подржала апсолутна већина посланика (237), док су водеће опозиционе партије - Социјалдемократи и Либерали - бојкотовали изјашњавање у парламенту.

Председник Трајан Басеску јуче је дао Унгуреануу мандат за формирање владе, после оставке његовог претходника Бока који се повукао како би ублажио незадовољство грађана који данима протестују због мера штедње и траже расписивање ванредних избора.

"Спреман сам за дијалог. Мој приоритет ће бити економска и политичка стабилност земље", истакао је премијер Унгуреану, преносе агенције.

Потпредседник владе је Марко Бела, шеф дипломатије и даље Кристиан Диаконеску, нови министар финансија Богдан Грагој, економије Лукијан Боде, одбране Габриел Опреа, унутрашњих послова Даниел Берка.

Седам "старих" министара задржало је позиције у новој влади.

Премијер Унгуреану (43) био је шеф спољне обавештајне службе, а раније министар иностраних послова, а по занимању је историчар.

Он је добио мандат да формира владу, пошто је премијер Бок пре два дана поднео оставку, како би смирио протесте грађана који су, незадовољни због мера штедње, данима тражили одлазак и владе и председника Басескуа.

Председник Басеску на овај начин покушава да ублажи незадовољство грађана који траже његову оставку и расписивање ванредних избора.

Популарност владајуће Демократско-либералне партије је опала испод 20 процената и она ће учинити све да сада избегне расписивање ванредних избора, што опозиција упорно тражи.

У Румунији редовни парламентарни избори треба да се одрже у новембру ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи