Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Блинкен: Бајден и Стармер о могућим ударима на Русију далекометним оружјем; Путин: Јачамо морнарицу с нуклеарном компонентом

Рат у Украјини – 930. дан. Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио je да ће председник Џозеф Бајден и британски премијер Кир Стармер разговарати у петак о могућности да се Украјини дозволи употреба западног оружја великог домета дубоко на територији Русије. Председник Владимир Путин најављује наставак јачања руске морнарице заједно са њеном нуклеарном компонентом. Иначе, Кијев је напао Русију са 144 беспилотне летелице.

Блинкен: Бајден и Стармер о могућим ударима на Русију далекометним оружјем; Путин: Јачамо морнарицу с нуклеарном компонентом Блинкен: Бајден и Стармер о могућим ударима на Русију далекометним оружјем; Путин: Јачамо морнарицу с нуклеарном компонентом

Украјина је за напад изабрала Курску област јер се испоставила као најслабија тачка у одбрани руске војске, рекао је у интервјуу за Си-Ен-Ен главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександар Сирски.

Према наводима Сирског, Руси су планирали да искористе ту територију као одскочну даску за даље акције, а посебно за напад на Сумски регион.

Командант специјалних снага "Ахмат" генерал-мајор Апти Алаудинов у видео-објави на Телеграму истакао је да су московске снаге осујетиле покушај пробоја украјинских снага у две области у Курској области.

Министарство одбране Русије тврди да су трупе на терену преузеле контролу над селом Мемрик у региону Доњецка.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров каже да је Москва спремна да разговара о могућој локацији састанка о регулисању украјинског конфликта када постане познато о чему ће се водити разговор.

Према његовим речима, главну улогу у преговорима не игра место, већ предмет дискусије. Истакао је да Запад не жели да преговара о фер условима за решавање сукоба у Украјини и да покушава да нанесе Русији стратешки пораз на бојном пољу.

Велику прашину дигли су и написи западних медија да је Иран испоручио Русији балистичке ракете. Европска унија оценила је те информације као веродостојне.

Техеран поручује да ниједан пројектил није послат Русији и да су такве оптужбе врста психолошког рата. Кремљ нити потврђује нити демантује тврдње Запада, али наглашава да Русија развија сарадњу с Техераном у свим областима.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару