Читај ми!

Руска економија под теретом рата и санкција – раст који гура војна индустрија неће још дуго трајати

Тринаести пакет санкција ЕУ и САД против Русије обухватио је још стотине особа и предузећа. Међу њима је и једна српска компанија. Док рат улази у трећу годину, руски стручњаци упозоравају да садашњи привредни раст заснован на војној индустрији не може још дуго потрајати.

Међу руским компанијама које су обухваћене 13. пакетом санкција ЕУ, је и једна фирма из Србије, сазнаје РТС. Kомпанија "Conex doo" из Београда је на листи санкционисаних, али се до сада није бавила директним увозно-извозним пословима са Русијом. Она је са руским партнером пословала преко треће стране. 

У празничном расположењу Москва чека ефекте 13. пакета европских и америчких санкција. У односу на претходну годину, сада се виде неке промене у снабдевености тржишта.

Московљани кажу да је на рафовима много више домаћих производа као и да су сада разноврснији. Са друге стране, истичу веће цене док су плате остале исте.

Индустрија расте као и економија али како оцењују руски експерти, пре свега због раста војне индустрије. Државна средства троше се за војне потребе, што утиче на пораст БДП-а али упозоравају такав раст не може дуго да траје јер војна индустрија не дозвољава даљи развој.

"Није лак задатак наћи нова тржишта, зато што односи у трговинском ланцу се не склапају током једне године, за преорјентисање је потребно време", истиче проф. Алексеј Портјански са московског Факултет за светску економију и међународне односе.

"У сваком случају ви добијате лошије услове од оних који су били до тада, сада ми видимо по ценама за нафту и гас, те цене се разликују од оних које смо имали раније са ЕУ", додаје Портјански.

Према његовим речима, пословање без губитака је немогуће.

Додаје да су представници руске владе говорили да су многи произвођачи који се баве обрадом дрвета и раде у хемиској индустрији нису могли да нађу алтернативна тржишта у Азији.

Упркос препрекама рекордан извоз команија из Србије

Последице санкција осећају и српски приведници који сарађују са Русијом. Међу руским компанијама које су обухваћене 13. пакетом санкција ЕУ, је и једна фирма из Србије, сазнаје РТС.

Kомпанија Conex doo из Београда не налази се на листи оних које су обављале директне увозно-извозне послове са Русијом.

Од када је престао увоз руске сирове нафте и комплетан увоз из те земље у Србију је готово преполовљен, ипак српски извозници бележе рекорде без обзира на препреке а њих је 2023. године и те како било.

"Реч је о вишеструко увећаним трошковима, осцилацији курса рубље, поштовању режима санкција с обзиром на то, да ми не можемо да транзитирамо производе који су под ембаргом од ЕУ до Русије, што је око 200 производа мање у извозу, а с друге стране рекордан извоз од милијарду и 195 милиона долара", наводи Дејан Делић из представништва Привредне коморе Србије у Русији.

Први извозни производ је храна за кућне љубимце, затим бела техника, лекови, прехрамбени производи.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво