Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Лукашенко: Почео трансфер руског тактичког нуклеарног оружја; ЕУ позива Пекинг да се ангажује на проналажењу мира

Рат у Украјини – 456. дан. Група "Вагнер" почела са повлачењем из Бахмута. Русија је наставила са планом за распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Председник Белорусије Александар Лукашенко тврди да је премештање тог наоружања већ почело.

САД планира нову војну помоћ Украјини вредну до 300 милиона долара

Сједињене Америчке Државе планирају да обезбеде нову војну помоц́ за Украјину у вредности до 300 милиона долара, која ће се састојати углавном од муниције, пренео је Ројтерс, позивајући се на два званична извора.

Очекује се да пакет садржи више вођених ракета за вишеструко лансирање за ХИМАРС лансере и муницију за одбрану Украјине од Русије.

Опрема би била финансирана коришћењем председничког овлашћења за повлачење средстава, у којем председник може да одобри пренос средстава и услуга без одобрења Kонгреса као реакцију на неки хитан случај.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Тужилаштво у Холандији запленило земљиште бившег Путиновог зета

Холандско тужилаштво запленило је земљиште у близини Амстердама које припада бившем зету Владимира Путина, пише "Гардијан".

Заплењено земљиште је у власништву Јорита Фасена, холандског бизнисмена који је био ожењен Маријом Воронцовом, старијом ћерком руског председника.

Ту парцелу је 12. маја одузело национално јавно тужилаштво због финансијских, економских и еколошких прекршаја.

Документи из холандског катастра показују да је земљиште одузето у оквиру кривичне истраге.

Опширније Краће

Генерал Миле: Јасан став САД о некоришћењу њене опреме на територији Русије

Америка је тражила од Украјине да не користи војну опрему коју су добили од САД за извођење напада унутар руске територије, изјавио је амерички генерал Марк Мили.

Мили, који је предсједавајући Здруженог начелника штабова, рекао је да његова канцеларија истражује фотографије које показују возила која су наводно коришћена у нападу око руског пограничног региона Белгорода.

Генерал је поновио да је став САД против употребе такве америчке опреме у Русији био јасан Кијеву.

(Ројтерс)

Америчка возила наводно снимљена у близини руског пограничног града

Русија подигла авионе због америчких бомбардера

Руско Министарство одбране саопштило је да је подигло борбене авионе да испрате два стратешка америчка бомбардера од руске границе, док су летела изнад Балтичког мора.

"Посада руског борбеног авиона идентификовала је ваздушне мете као два стратешка бомбардера Б-1Б америчког ваздухопловства“, наводи се у саопштењу.

(Ројтерс)

Амерички авиони нису прешли границу и вратили су се на свој матични аеродром, додаје се у саопштењу руског министарства.

Опширније Краће

Лукашенко: Трансфер тактичког нуклеарног оружја из Русије већ почео

Председник Белорусије Александар Лукашенко потврдио је да је премештање тактичког нуклеарног оружја из Русије у Белорусију већ почело. 

Русија је раније у четвртак потписала споразум са Белорусијом о складиштењу бојевих глава у специјалном постројењу које би требало да буде завршено за нешто више од месец дана.

У овој фази је нејасно колико ће нуклеарног оружја бити чувано у Белорусији.

(Тас)

ЕУ позива Кину да одигра конструктивну улогу у успостављању мира у Украјини

Европска комисија је поновила позиве Кини да игра конструктивну улогу у успостављању мира у Украјини.

"ЕУ очекује да Кина, као стална чланица Савета безбедности УН, игра конструктивну улогу и да подсети на неопходност поштовања принципа суверенитета, независности и територијалног интегритета  безусловним повлачењем све снаге и војну опрему са целе територије Украјине у оквиру њениһ међународно признатих граница“, наводи се у саопштењу ЕУ.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Снимак напада дроном на руски војни брод у Црном мору

Антон Герашченко, бивши министар и саветник министарства унутрашњиһ послова Украјине, поделио је снимак који наводно приказује напад дроном на руски брод.

Русија је у среду тврдила да је одбила три беспилотна пловила која су покушала да ударе извиђачки брод у Црном мору, али изгледа да видео показује да се најмање један од дронова изузетно приближио броду, иако је и даље нејасно да ли има оштећења.

Опширније Краће

Кијев: Руски војници заузимају позиције групе "Вагнер" у Бахмуту

Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар рекла је да су припадници руске војске заменили чланове групе "Вагнер" у Бахмуту, пренео је Ројтерс.

Раније данас је повлачење припадника групе "Вагнер" најавио њен оснивач Јевгениј Пригожин и додао да ће њихове позиције преузети руска војска.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Москва протерала петоро шведских дипломата; Стокхолм: Жалимо због те одлуке

Русија је саопштила да ће протерати петоро шведских дипломата као, како се наводи, реципрочну меру због "конфронтационог става" у односима са Москвом, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Русије навело је да на тај начин одговара на протеривање петоро руских дипломата из Шведске прошлог месеца, што су назвали "отвореним непријатељским кораком".

Шведско министарство спољних послова навело је да жали због одлуке Москве, преноси шведски јавни сервис СВТ.

"Русија је изабрала да протера шведске дипломате који су деловали у оквиру Бечке конвенције и водили уобичајене дипломатске активности у Русији", навели су из Министарства спољних послова Шведске.

(Reuters, svt.se)
Опширније Краће

Кијев: Украјина не стоји иза чудног и бесмисленог напада на Кремљ

Саветник председника Украјине Михаило Подољак рекао је да Украјина нема ништа са "чудним и бесмисленим" нападом дроном на Кремљ и одбацила наводе које је раније данас у тексту објавио Њујорк тајмс.

У изјави за Ројтерс додао је да Русија покушава да смањи снабдевање Украјине оружјем тиме што игра на карту страхова Запада од могуће ескалације сукоба наводним украјинским нападима на руској територији.

(Reuters)
Опширније Краће

Песков о писању Њујорк тајмса: Од почетка смо говорили да Кијев стоји иза напада на Кремљ

Након извештаја Њујорк тајмса да америчка администрација верује да украјински обавештајци стоје иза напада дроновима на Kремљ, портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је данас да је Москва од старта то тврдила.

Њујоршки лист је додао да амерички званичници не знају која једница стоји иза напада.

"На крају крајева, није битно која јединица кијевског режима је стајала иза напада. Kијевски режим је стајао иза напада, сви знамо то, свесни смо и то ћемо имати у виду", поручио је Песков, пренео је Тас.

Амерички званичници су, такође, према извору Њујорк тајмса, рекли да не верују да је украјински знао о тајној операцији.

Прес служба руског председника саопштила је да је Украјина покушала да дроновима нападне резиденцију Владимира Путина у раним јутарњим часовима 3. маја, а да је руска војска успешно неутралисала два дрона која су циљала Kремљ и да Путин није повређен.

(Танјуг)
Опширније Краће

Пригожин: Јединице "Вагнера" повлаче се из Бахмута

Руска паравојна формација "Вагнер" почела је са повлачењем својих снага из украјинског града Бахмута и своје позиције препушта руској војсци, рекао је Јевгениј Пригожин, оснивач те групе.

"Повлачимо јединице из Бахмута. Од данас у пет ујутру до 1. јуна, већина јединица ће се преместити у базе у позадини. Препуштамо наше позиције војсци", рекао је Пригожин.

Пригожин, који је често критиковао руске војне званичнике, рекао је и да ће његове јединице бити спремне да се врате у Бахмут уколико војска не буде могла да се носи са ситуацијом, пренео је Ројтерс.

(Reuters)
Опширније Краће

Кијев: Током ноћи оборено 36 руских дронова

Украјинске власти тврде да су током ноћи обориле 36 дронова иранске производње које је Русија користила у ноћним нападима и да су њихове мете биле кључни инфраструктурни и војни објекти, преноси Ројтерс.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је ноћ била тешка, али је похвалио рад противваздушне одбране.

"Настављајући да терорише Украјину, непријатељ је користио 36 шахеда (дронова). Ниједан од њих није дошао до своје мете. Хвала нашој противваздушној одбрани за стопроцентни резултат", објавио је Зеленски на Телеграму.

 

(Reuters)
Опширније Краће

Русија са Белорусијом потписала уговор о распоређивању нуклеарног оружја

Министри одбране Русије и Белорусије потписали су документ о распоређивању руског тактичког нуклеарног оружја на територији Белорусије, пренела је руска агенција Тас.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да "Запад води необјављени рат против Русије и Белорусије", пренео је Ројтерс.

(Reuters)
Опширније Краће

Њујорк тајмс: Америчка администрација верује да иза напада дроном на Кремљ вероватно стоји Украјина

Напад дроном на Кремљ раније овог месеца вероватно је организовала нека од украјиснких специјалних војних или обавештајних јединица, показале су процене америчких обавештајних служби, преноси Њујорк тајмс.

Амерички лист је навео да је напад вероватно требало да буде део низа тајних операција које су званичнике САД-а, које су највећи снабдевач Украјине војном опремом, довеле у непријатну позицију.

Обавештајне службе су до те процене дошле пресретањем руских и украјинских канала комуникације, преноси Њујорк тајмс.

САД су пресреле украјинске комуникационе канале у којима званичници наводе да верују да је њихова земља одговорна за напад, док се из руских канала комуникације могло закључити да није реч о некој врсти лажне операције Русије, додаје амерички лист.

Ипак, како преноси Њујорк тајмс, амерички званичници не верују да украјински председник Володимир Зеленски одобрава све тајне операције и да није разјашњено у којој мери је он унапред упућен у такве операције.

Напад дроном на Кијев догодио се 3. маја. Русија је оптужила Украјину за покушај убиства председника Владимира Путина. Зеленски је навео да Украјина није умешана у напад. Осим тога, Кремљ је навео да САД стоје иза напада, док је Вашингтон те оптужбе одбацио.

(Reuters)
Опширније Краће

УНХЦР: Од почетка рата из Украјине у европске земље стигло више од 8,2 милиона избеглица

Од почетка оружаног сукоба у Украјини у европске земље је стигло 8.249.055 избеглица, подаци су Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Највише избеглица, њих 2.852.395, забележено је у Русији, а следи Пољска у коју је отишло 1.605.738 избеглица, затим Немачка са 1.061.623 и Чешка са 520.234 избеглица из Украјине.

У Велику Британију отишло је 204.700 избеглица, у Шпанију 179.884, у Италију 175.107, у Бугарску 159.225, у Румунију 132.362, у Француску 118.994, у Словачку 116.718, а у Молдавију 108.889, док у другим државама број избеглица из Украјине не прелази 100.000.

Опширније Краће

Локалне власти: Током ноћи оборено шест дронова на Криму

Сергеј Аксјонов, лидер Крима, објавио је на Телеграму да је противваздушна одбрана током ноћи оборила шест дронова изнад различитих делова те области.

Додао је да није било жртава.

Русија је припојила Kрим 2014. године, а Украјина га сматра својом територијом.

Опширније Краће

Зеленски: Испорука Ф16 Украјини биће сигнал да ће Русија изгубити

Испоруке борбених авиона Ф16 Украјини биће сигнал да ће Русија изгубити, а што пре та одлука буде спроведена, то боље, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.

"Први украјински Ф-16 биће један од најјачих сигнала из света да ће Русија изгубити свој агресивни рат. Биће додатно слабија и изолована", поручио је Зеленски у свом ноћном видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Додао је да су у заштити украјинског неба најзначајнији брзина обуке и снабдевање.

(Reuters)

На истоку и југу Украјине не престају борбе. Украјина је извела неуспешан напад на извиђачки брод Црноморске флоте, тврди Руско министарство одбране.

Вашингтон испитује извештаје да је Украјина користила америчка возила унутар Русије, рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби, након што су се појавили извештаји да је у нападу на Белгородску област коришћено америчко оружје. 

Према његовим речима, Кијеву је јасно указано да САД не подржавају коришћење америчке војне опреме за такве намене.

Испоруке борбених авиона Ф16 Украјини биће сигнал да ће Русија бити губитник, а што пре та одлука буде спроведена то боље, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.

Британски министар одбране Бен Волас посетио је Кијев и разговарао са украјинским колегијумом Алексијем Резниковом о снабдевању ракетног домена Украјине.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руска војска, граничари и релевантне службе раде свој посао да заштите територије Руске Федерације од напада из Украјине.

Украјина неће моћи да се придружи НАТО-у све док у тој земљи траје рат, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Норвешка подржава обуку украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16 и учествоваће у њој, изјавио је министар одбране те земље Бјорн Арилд Грам.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво