Путин о размештању нуклеарног оружја у Белорусији: Не радимо ништа што не раде и САД

Москва и Минск су се договорили да ће поставити тактичко нуклеарно оружје у Белорусију без кршења режима неширења, рекао је руски председник Владимир Путин. Осврћући се на посету кинеског председника Москви, рекао је да је Си Ђинпинг много пажње посветио кинеском мировном плану за Украјину.

Путин је нагласио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што су САД радиле више од деценије.

"Ми у суштини радимо све што су они радили на територији својих савезника. Урадићемо исто", објаснио је Путин у емисији ТВ канала "Русија 24".

Он је додао да је управо то тражио председник Белорусије Александар Лукашенко. Путин је додао да је Лукашенко већ дуго постављао питање размештања руског тактичког нуклеарног оружја у земљи.

"Александар Григоријевич је у праву, каже: па, слушајте, ми смо ваши најближи савезници. Зашто Американци то раде својим савезницима, размештају на њиховој територији, уче посаде, пилоте да користе ову врсту оружја ако је потребно", рекао је руски председник.

Лукашенко је пре десет дана рекао да им није потребно стратешко нуклеарно оружје, већ тактичко. Према речима Лукашенка, Минск нема намеру да изврши удар "чак ни против европских земаља", али планира да припреми авионе који могу да носе тактичко нуклеарно оружје.

Истина о Северном току ће једног дана бити откривена

Руски председник је рекао да се у потпуности слаже са закључцима о умешаности америчких обавештајних служби у подривање "Северног тока".

"Један амерички новинар, који је сада постао прилично познат у свету, спровео је такву истрагу и, као што знате, дошао до закључка да су ову експлозију на гасоводима организовале специјалне службе САД. У потпуности се слажем са овим закључцима“, рекао је шеф руске државе.

Руски лидер је прецизирао да је Данска на поједностављен начин одговорила Русији о заједничком испитивању, да јој није потребна помоћ. Према Путиновим речима, више нема смисла да руски специјалисти учествују у испитивању предмета пронађеног на гасоводу, пошто, према Данској, ситуација више није експлозивна.

"За нас, искрено, није била поента да некога осудимо за нешто, већ да осигурамо безбедност како не би било других експлозија“, објаснио је Путин и додао да питање безбедности сада лежи на Данској.

Руски председник верује да ће истина о експлозијама у заједничком предузећу једног дана бити откривена.

Си Ђинпинг много пажње посветио кинеском мировном плану за Украјину

Руски председник рекао је да су разговори са председником Кине Си Ђинпингом били фокусирани на економију. Међутим, лидери су се дотакли и ситуације у Украјини.

"Имам стан у Кремљу, у коме у последње време проводим доста времена. Седећи поред камина и пијући чај, о свему смо полако причали", нагласио је Путин у разговору који је емитован на државном каналу "Русија 24“.

"Кинески председник је доста пажње посветио откривању позитивних принципа кинеског плана за мирно решење ситуације у Украјини“, рекао је Путин.

Према његовим речима, Кина и Русија се допуњују.

"Мислим на високе стопе развоја кинеске привреде и потражњу за енергентима. Кини је потребна стабилност ових залиха“, објаснио је руски лидер.

Испорука оружја Украјини представља претњу за Русију

Руски председник рекао је да ће Русија одговорити на употребу муниције са осиромашеним уранијумом. Он је нагласио да такви пројектили на неки начин стварају радијациону прашину, па су класификовани као опасно оружје.

"Муниција са осиромашеним уранијумом услед радиоактивне прашине је оружје најопасније природе за људе и животну средину“, рекао је Путин.

Када га примени Украјина, засејане површине у земљи ће бити загађене, Кијев би то требало да разуме, додао је Путин. Он је рекао и да Русија има чиме да одговара за гранате са осиромашеним уранијумом.

"Морам рећи да Русија, наравно, има шта да одговори. Имамо, без претеривања, стотине хиљада таквих граната. Још их не користимо“, рекао је руски лидер.

Русија је свесна планова Запада да испоручи оружје Украјини, а планира се доста.

"Када се оружје испоручује земљи са којом имамо сукоб, то је заиста претња“, рекао је шеф руске државе у интервјуу емитованом на државном каналу "Русија 24".

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво