Међународни кривични суд издао потерницу за Владимиром Путином

Међународни кривични суд издао је потерницу за руским председником Владимиром Путином, оптужујући га да је одговоран за ратне злочине почињене у Украјини. Москва је више пута негирала оптужбе да су руске снаге починиле злочине током рата у Украјини, преноси Ројтерс.

Међународни кривични суд са седиштем у Хагу је издао потерницу за Владимиром Путином због сумње на противправно протеривања деце и противправног премештања људи са територије Украјине у Руску Федерацију.

Раније ове недеље Ројтерс је известио да се очекује да суд изда налоге, прве у истрази о сукобу у Украјини.

Одвојено, суд је издао налоге за хапшење Марије Алексејевне Љвове-Белове, руске комесарке за права детета, по истим оптужбама, наводи агенција.

Ројтерс преноси да је Међународни кривични суд саопштио да види "разумне разлоге да верује у то да Путин сноси индивидуалну кривичну одговорност за злочине, било непосредно, заједно са другима и/или преко других".

Такође, како наводи суд "није правилно извршио контролу над цивилним и војним подређенима који су починили дела или дозволили њихово извршење, а који су били под његовом ефективном влашћу и контролом, сходно одговорности надређеног".

Суд је такође рекао да види разумне разлоге да верује да Љвова-Белова сноси "индивидуалну кривичну одговорност за злочине, јер је дела починила непосредно, заједно са другима и/или преко других".

Главни тужилац Међународног кривичног суда, Карим Кан, тврди да је “стотине украјинске деце одведено из сиротишта и дечјих домова у Русију“

“Многа од те деце су, тврдимо, од тада дата на усвајање у Руској Федерацији“, рекао је Кан.

Агенција наводи да налог за хапшење обавезује државе чланице МКС-а да ухапсе Путина или Љвову-Белову ако би отпутовали у земљу чланицу суда. Тај суд, међутим, нема сопствену полицију, нити друге начине за спровођење хапшења.

Иако Међународни кривични суд подржавају многе чланице Уједињених нација и Европска унија, велике силе попут Сједињених Држава, Кине и Русије нису чланице, тврдећи да би тај суд могао да се користи за политички мотивисана кривично гоњење, наводи Ројтерс.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова саопштила је да је налог за хапшење који је издао Међународни кривични суд (МКС) у Хагу против руског председника Владимира Путина бесмислен.

"Одлуке Међународног кривичног суда немају никаквог значаја за нашу земљу, укључујући и са правне тачке гледишта“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Телеграм каналу.

Захарова је навела да "Русија није потписница Римског статута Међународног кривичног суда и не сноси никакве обавезе према њему". 

Реакције на одлуку Међународног кривичног суда прочитајте  у посебној вести.

Како РТС сазнаје, председник Александар Вучић говориће у 18 часова и о потерници Међународног кривичног суда која је издата за руским председником Владимиром Путином.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара