Извор: РТС

Осми дан блокаде српских институција: Блокирани путеви ка КиМ, Лајчак најављује нову рунду дијалога

Осми је дан блокаде зграда српских институција на северу Косова и Метохије. Више стотина запослених не може на своја радна места. Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је, после полицијског саслушања, да је у питању класичан политички процес и удар на све што има везе са Србијом. Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак у Приштини најавио нову рунду дијалога. Блокиран саобраћај ка КиМ, према административним прелазима.

Блокиран саобраћај према административним прелазима

Најављена блокада саобраћаја ка Косову и Метохији почела је нешто иза 18 часова пар километара од административног прелаза Јариње.

На блокади се тренутно налази троје људи, који држе транспарент на којем пише да ће блокада трајати до испуњења захтева, међу којима су повлачење такозване косовске полиције са севера КиМ, примена Рзолуције 1244 и повратак институција.

Председник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић каже да ће блокаду организовати завичајна удружења грађана са Косова и Метохије.

Блокирана су, навео је, четири од пет прелаза из правца централне Србије и Црне Горе.

Организатори очекују долазак још људи.

Председник Владе Милош Вучевић поновио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има намеру да етнички очисти Косово и Метохију од Срба. Оцењује да Србија има две опције – прва је политичка и дипломатска борба, а друга да Курти увуче Србију у сукоб.

Петковић: Зашто Лајчак измешта споразум о мосту на Ибру из дијалога

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сада споразум о мосту на Ибру измешта из бриселског дијалога, а "до јуче је то питање најављивао као главну тему разговора у Бриселу" и упитао због чега.

"Срби који су животно заинтересовани за статус моста на Ибру и Београд који је страна у преговорима око моста се једнострано искључују, а Приштина и Квинта укључују да одлучују о мосту. Овакво кршење принципа је превршило сваку меру. И онда се питате што нема напретка у дијалогу", написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Реагујући на данашњу Лајчакову изјаву, који је после разговора с главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем рекао да би мост на Ибру у Косовској Митровици требало да буде отворен за саобраћај, али у сарадњи са међународним партнерима, Петковић је упитао "шта се то променило у ставу Лајчака о мосту од августа до данас".

"ЕУ је говорила да отварање моста једино може да се реши у дијалогу што показује и Лајчаков твит у прилогу. Данас од њега чујемо да то питање зависи само од договора Приштине и међународне заједнице!?", написао је Петковић.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића

Зоран Тодић на саслушању у полицији

Док је Мирослав Лајчак у Приштини разговарао са Бисљимијем, у Косовској Митровици полицији се јавио Зоран Тодић, председник Привременог општинског органа Лепосавића.

"Суштина је да се уназад четири године и свих претходних година врши притисак на све што је српско на КиМ. Овде је класичан политички процес, удар на институције Србије. Радили смо одговорно у интересу нашег народа. Нисмо овде проблем ми као појединци, већ им је циљ да се забрани све што је српско", рекао је Тодић.

Тодић је четврти челник институција Владе Србије, чије је објекте власт у Приштини акцијом полиције затворила прошле недеље.

Јуче су саслушани председници привремених општинских органа Косовске Митровице и Звечана, Иван Запорожац и Иван Тодосијевић, као и члан Председништва Српске листе и директор Филијале ПИО фонда Игор Симић.

Опширније Краће

Лајчак са Бисљимијем: Договорен наредни састанак у Бриселу, без саопштавања датума

Мирослав Лајчак борави у Приштини како би припремио следећу рунду дијалога главних преговарача. Након сусрета са приштинским представником Бесником Бисљимијем рекао је су се договорили о датуму састанка, али да не жели да га саопшти.

Пренео је да је Охридски споразум правно обавезујући и да Европска унија ради на убрзању читавог процеса.

Изасланик ЕУ је најавио да је током састанка било речи и о отварању моста на Ибру, у Косовској Митровици, и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али само у сарадњи "са међународним партнерима Приштине".

Опширније Краће

Лајчак у Приштини са Бисљимијем

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак дошао је у Приштину, где се састаје са Бесником Бисљимијем, главним преговарачем у дијалогу Београда и Приштине.

Полиција из зграде Канцеларије за КиМ, Фонда ПИО и других служби износи материјале и документацију.

У Бошњачкој махали уместо заставе Србије постављена је жуто-плава приштинских институција.

Полиција је саслушала челнике српских институција.

Српска листа потврдила је да је, због наводног фалсификовања докумената, позив за саслушање у тзв. косовској полицији добио представник те листе Зоран Тодић.

У Влади Србије кажу да је ситуација на Косову и Метохији много тешка и да држава има опцију – или да иде у сукоб или да се бори политички и дипломатски.

Због узурпирања српских институција, Удружење грађана Косовскомитровичког округа најавило је да ће од 18 часова почети вишедневна блокада административних прелаза.

Како су навели, биће блокирани Брњак, Јариње, Мердаре и Кула, док ће административни прелаз Кончуљ остати отворен.

Читај ми!