Извор: РТС

Седми дан блокаде зграда српских институција на северу КиМ – Симић, Тодосијевић и Запорожац саслушани у полицији

Седми је дан блокаде зграда српских институција на северу Косова и Метохије. Из њих је такозвана косовска полиција почела да износи документацију. Данас су саслушани председници привремених општинских органа Косовске Митровице и Звечана, Иван Запорожац и Иван Тодосијевић, као и члан Председништва Српске листе и директор Филијале ПИО фонда Игор Симић.

Извештај Андрије Игића (19.30)

Симић: Сви смо се одазвали позиву, сигурни смо да нисмо радили ништа против било кога

Члан Председништва Српске листе и директор Филијале ПИО Фонда у Косовској Митровици Игор Симић рекао је  да су се сви званичници српских руководилаца установа које су функционисале у систему Србије на Косову и Метохији одазвали позиву на саслушање, оцењујући да је тај позив вид притиска пред парламентарне изборе на Косову.

"Сви смо се одазвали позиву и нема разлога да то не радимо, зато што смо апсолутно сигурни да нисмо радили ништа против било кога. Ја сам поносан на то што сам део ПИО Фонда и што сам помагао грађанима да остваре право на пензију, породичну, инвалидску или редовну пензију. И у том смислу сматрам да сам чинио добро дело, а не да сам радио било шта што је против закона и било шта што је уперено против било кога", рекао је Симић новинарима.

Оцењује да је сада тренутак у коме ће међународна заједница показати своје право лице.

"Убеђен сам да је ово најдиректније повезано са нашим политичким позицијама унутар Српске листе и да је ово један вид притиска посебно када имамо у обзир чињеницу да се полако приближавамо редовним парламентарним изборима на Косову и Метохији", рекао је Симић.

Опширније Краће

Полиција током поподнева почела да износи материјал и докуменатацију

Полиција је поподне из зграде канцеларије за КиМ, ПИО фонда и других служби почела да износи материјал и документацију.

Изношење су обезбеђивале додатне снаге полиције. Претходног дана полиција је документацију износа из зграде привременог органа у Косовској Митровици.

Са зграде наведених институција у Бошњачкој махали полиција је раније скинула заставу Србије, а данас поставила заставу жуто-плаве боје које за институције у Приштини симболизује државност.

Опширније Краће

Симић и Тодосијевић на саслушању

Члан Председништва Српске листе и директор Филијале ПИО Фонда у Косовској Митровици Игор Симић одазвао се позиву и дошао на саслушање у станицу полиције у Северној Митровици.

Такође, на саслушање је стигао и Иван Тодосијевић, председник Привременог општинског органа Звечана.

Фото: РТС

Стано: Приштина да се уздржи од једностраних акција

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом блокаде српских институција на северу Косова, како постоји проблем и да је ситуација прилично нестабилна, а да је главна порука Европске уније властима у Приштини да избегавају једностране акције и кораке које су некоординисане и могу да допринесу расту тензија и ескалацији ситуације.

"Ми се ангажујемо са партнерима и шаљемо ову поруку и надамо се да ћемо коначно моћи да решимо ово питање тамо где треба, а то питање припада оквиру дијалога под покровитељством ЕУ", рекао је Стано.

 

Опширније Краће

Универзитет у Митровици остаје на КиМ, поручено из Ректората

Ректорат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици саопштио је да су нетачне гласине о наводном измештању ове институције Владе Србије, обавештавајући академску и ширу јавност да Универзитет остаје са својим народом на простору Косова и Метохије.

“Универзитет је чврсто решен да још истрајније обавља своју мисију образовања младих људи, у оквиру образовног система Републике Србије, у чему има неподељену подршку свих државних органа”, наводи се у саопштењу ректората.

На Универзитету у Приштини и факултетима у његовом саставу траје други уписни рок за пријем студената у школску 2024/2025. годину и све активности се одвијају према унапред утврђеном распореду.

На факултетима у саставу Универзитета у Приштини одржавају се испитни рокови, одлагања термина нема и поштују се распореди испитних рокова који су унапред утврђени и доступни на интернет презентацијама факултета.

Наставници, сарадници и административно особље факултета у саставу Универзитета и Ректората Универзитета у Приштини су на својим радним местима и посвећени су припремама за почетак нове школске године.

Моле се студенти, родитељи и грађанство да не придају значај злонамерним дезинформацијама и да се, уколико су оне изазвале било какву недоумицу или дилему, за све информације обрате управи Универзитета или факултетима у његовом саставу.

Опширније Краће

Запорожац: Ово је политички процес против мене и мојих колега

Председник Привремених општинских органа Косовске Митровице Иван Запорожац саслушан је у полицији, после чега је дао изјаву.

послутно сам сигуран да је ово један политички процес против мене и мојих колега, поносан сам што сам часно обављао посао председника Привременог органа. Оно за шта ме окривљују је фалсификовање докумената и ништа више не могу о томе да кажем“, рекао је Запорожац.

Према његовим речима, велике су тензије, а читав српски народ на територији Косовске Митровице треба да буде миран и да верује да ће све ово проћи и да ће опстати.

Извештај Андрије Игића
Опширније Краће

Симић, Запорожац и Тодосијевић данас на салушању у Косовској Митровици

Позив за саслушање у полицији у Косовској Митровици уручен је Игору Симићу, директору Фонда ПИО за Косово и Метохију, Ивану Запорожцу и Ивану Тодосијевићу, председницима Привремених општинских органа Косовске Митровице и Звечана.

На конференцији за медије у Косовској Митровици, Игор Симић, истовремено и званичник Српске листе, рекао је да позивање на саслушање челника српских институција и њихово затварање на северу, види као политички прогон, не само њих као појединаца, већ читавог српског народа.

“Институције нису кршиле никакав закон и пандан тим институцијама не постоји. Или оне пружају те услуге или нико други. Ово је питање и за наше грађане: где ће сутра пријавити рођење детета, добити потврду о смрти, где ће се венчати, доћи ћемо у ситуацију ако се оваквим темпом настави, а очигледно је да хоће, да нема ко да одреди где је гробно место. Ко ће да сахрани људе који су преминули. Најаве које слушамо већ неколико дана, јесте и намера да се отвори мост и упадне и друге инстуције. Прети се чак и Универзитету. Ово је тренутак у ком ће међународна заједница показати своје право лице”, рекао је Симић на конференцији за медије.

Запорожац ће на саслушање у 11 часова, док ће Симића саслушати у 16 часова. Није познато када ће се пред полицијом појавити Тодосијевић.

"Одазваћемо се позиву, нисмо први Срби који су позвани, делимо судбину народа. Одазваћемо се позиву и јасно рећи да смо радили у корист грађана“, рекао је Симић.

Навео је да су институције у Приштини имале сазнања да су институције Србије радиле на северу Косова и да то „није ништа ново, да те институције постоје“, те да се о њима преговарало у Бриселу у оквиру дијалога.

Симић је казао и да премијер Аљбин Курти не одустаје и да се не зна шта ће даље да предузме.

У име Српске листе Симић је позвао на суздржаност народа и на мир, а критике је упутио на рачун међународне заједнице која је, како је рекао, реаговала саопштењима.

"Одговорност за оно што се дешава је на њима, они треба да осигурају мир и безбедност за све грађане. Сложићемо се да нема мира и безбедности“, казао је Симић.

Пренео је да нико из институција чије су просторије блокиране неће остати без посла, те да се ради на организивању служби које су биле сервис грађана.

На питање о реакцији Београда и изјави председника Србије Александра Вучића „да би посетио Косовску Митровицу, уколико би му то омогућиле међународна заједница и албанске власти“, председник Српске листе Златан Елек је казао да је познато како се посете најављују и како се спроводе, и приговорио новинарима да не извештавају о подршци Србије и запошљавању народа у српским институција.

Опширније Краће

Заменом општинског грба таблом са заставом жуто-плаве боје која означава тзв. државност на Косову, и изношењем документације из зграде Привременог општинског органа у Косовској Митровици, полиција је јуче наставила акцију започету прошле недеље када је заузела и ставила под блокаду више објеката институција Владе Србије на северу КиМ.

Заменик директора полиције за регион север Ветон Ељшани изјавио је да полиција заплењује доказни материјал из зграде Привременог органа.

Више стотина запослених претходних дана безуспешно је покушало да уђе у своје канцеларије институција Владе Србије, у којима су радили све до прошле недеље.

Бивши председник општине Северна Митровица Милан Радојевић појавио се у среду полицијској станици у Косовској Митровици где је преузео позив који му је упућен из Приштине. 

Радојевић је изјавио да се не крије од полиције и да се добровољно појавио у станици.

Читај ми!