Председник Мађарске стигао у Србију, у понедељак се састаје са Вучићем

Председник Мађарске Тaмаш Шујок дошао je у посету Србији, где га је угостио лидер Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор. У наставку посете ће разговарати са својим домаћином, председником Александром Вучићем.

Балинт Пастор је на свом налогу на Инстаграму објавио да је Тaмашу Шујоку приредио радну вечеру на Палићу где су разговарали о питањима националне политике, о српско – мађарским односима, о раду и даљим циљевима СВМ-а.

О детаљима разговора, како стоји у објави, Пастор и Шујок су дали заједничке изјаве представницима медија.

Шујок је нагласио да Мађарска види Србију као стратешког партнера и оценио да је Савез војвођанских Мађара активан и незаобилазан фактор у заступању мађарских интереса у Војводини, као и у систему мађарско-српских односа.

Подсетио је да су се 26. јуна 2013. године тадашњи председници Мађарске и Србије Јанош Адер и Томислав Николић заједно поклонили сећању на невино страдале у Другом светском рату, што је, како је оценио "једна од прекретница у процесу мађарско-српског помирења" у чему је, како је навео, суштинске заслуге имао покојни председник СВМ Иштван Пастор, преноси Панон телевизија.

"То је помогло да се суочимо са неуралгичним тачкама наше историјске прошлости, развијамо атмосферу поверења која је поставила темеље стратешког партнерства две земље данас", рекао је мађарски председник на конференцији за новинаре након састанка са Пастором.

Балинт Пастор је такође указао на значај историјског помирења пре 11 година.

"И веома смо срећни што ће се то сутра поновити у Чуругу у присуству председника Републике Александра Вучића, као и што ће се посвећење и примопредаја римокатоличке цркве у Жабљу одржати и у присуству двојице председника", рекао је Пастор.

План посете

Према програму посете, церемонија свечаног дочека председника Мађарске предвиђена је за понедељак у девет часова, после чега ће бити одржан тет-а-тет састанак Александра Вучића и Шујока, а потом и састанак чланова делегација Србије и Мађарске, саопштено је из Председништва.

Око 10.25 часова предвиђене су и изјаве за медије Вучића и Шујока.

Двојица председника ће око 15 часова посетити Чуруг, где ће положити венце на Споменик помирења, који је подигнут у знак сећања на невине мађарске жртве страдале 1945. године.

Тај споменик је откривен 26. јуна 2013. године на скупу српско - мађарског помирења, а садржи три фигуре изведене у бронзи које у позадини обједињава камени зид.

Вучић и његов мађарски колега ће потом положити венце и у Музеју жртава рације "Топалов магацин" у Чуругу.

"Топалов магацин", има статус историјског споменика, а као Музеј жртава рације отворен је такође 26. јуна 2013. године.

У Жабљу ће бити организовано благосиљање обновљене католичке Цркве Снежне Госпе и обраћање Вучића и Шујока.

Шујок је за председника Мађарске изабран у фебруару ове године.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи