Невладине организације позивају Еулекс да утврди одговорност полиције за тортуру према Србима на КиМ

Група невладиних организација из северног дела Косовске Митровице поново је позвала званичнике Еулекса да утврде одговорност полиције за тортуру и нехумано понашање према Србима на северу Косова и Метохије, а поводом последњег случаја у ком је претучен Милош Суботић.

“С обзиром на то да није било реакције након нашег позива да се огласи о случају полицијске тортуре над нашим суграђанином Милошем Суботићем, данас поново позивамо Мисију Европске уније за владавину права – Еулекс да информише јавност о корацима које је предузела ради утврђивања одговорности за нехумано поступање и тортуру у овом и бројним другим случајевима којима сведочимо последњих месеци на северу Косова”, наводи се у реакцији групе српских НВО.

Подсећају мисију Еулекса да је њен мандат да надзире институције у поступањима везаним са случајеве кршења људских права.

“Будући да је право на заштиту од полицијске тортуре део Универзалне декларације о људским правима и многих других међународних конвенција, одговорност Еулекса у овим случајевима је несумњива", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, нечињење и калкулисање мисије Еулекса у надгледању поступања косовских институција у систему владавине права значајно доприноси подстицању и институционализацији политике некажњивости и давања имунитета појединцима и групама унутар косовске полиције за употребу прекомерне силе над косовским Србима.

"Својим ћутањем, Еулекс постаје саучесник”, истиче се у реаговању које су потписали НВО “Актив”, Центар за афирмативне друштвене акције – CASA, Центар за заступање демократске културе – ACDC, Институт за територијални економски развој – InTER и Нова друштвена иницијатива – NSI.

Део НВО које су затражиле реакцију Еулекса, захтевају и смену актуелног председника општине Северна Митровица Ердена Атића, јер, како тврде, прећуткује полицијску тортуру према Суботићу, а истовремено напада српске организације цивилног друштва које упозоравају на непримерено понашање полиције.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи