Стано: На агенди нове рунде дијалога примена Охридског споразума и договор о напретку

У Бриселу ће 24. октобра на техничком нивоу бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине. Током последњег састанка који је одржан 17. септембра, није дошло до тројног сустета делегација Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и главни преговарач Београда Петар Петковић, рекао је да до сусрета није дошло јер је то одбио преговарач Приштине Бесник Бисљими, због тога што је делегација Београда инсистирала на темама као што су Заједница српских општина, поштанске услуге, питање примене споразума и мере за заштиту српског народа.

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да је на дневном реду сутрашње рунде дијалога Београда и Приштине потреба да "хитно почне примена Охридског споразума" и да се обе стране "коначно договоре" око напретка у дијалогу.

"О састанку главних преговарача са Косова и Србије сутра у Бриселу у оквиру дијалога који се води уз посредовање ЕУ, могу само да кажем да је на дневном реду, као и раније, потреба да се хитно почне са применом Охридског споразума и потреба да обе стране коначно могу да се договоре око напретка у дијалогу", рекао је Стано на брифингу за новинаре на питање шта ће бити на агенди сутрашњег наставка дијалога.

На питање да ли ће бити трилатералног састанка Београда и Приштине са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, он је рекао да се ЕУ увек труди да задржи уобичајени сценарио, али да трилатерални састанак "у великој мери зависи од спремности обе стране да се састану у таквом трилатералном формату".

Лајчак је и недавно изјавио да је "време да озбиљно почне имплементација" споразума о нормализацији односа. 

Главни преговарачи Београда и Приштине последњи пут су се састали 17. септембра, такође у престоници Белгије, на одвојеним састанцима са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине.

Тада није одржан тројни састанак у оквиру дијалога који се води уз посредовање ЕУ.

субота, 26. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи