Читај ми!

Позив грађанима на северу КиМ да пријаве инциденте и угрожавање њихових права

Невладина организација “Актив” из Косовске Митровице покренула је кампању "Пријавите инциденте и заштитите своја права“ и тим поводом отворила телефонску линију за пријаву инцидента и угрожавања права грађана на северу Косова и Метохије.

“Инциденти на северу Косова и Метохије, у последње време, постају све учесталији, а неповерење грађана према полицији и институцијама расте. Многи становници осећају несигурност и изражавају забринутост због бројних случајева који се свакодневно дешавају у њиховим заједницама”, саопштавају из те НВО.

Позивају грађане да им се обрате и пријаве уколико су доживели вербално, физичко или сексулано узнемиравање жена и девојака, те било какво добацивање, увреде или непристојно понашање.

Да пријаве проблеме у саобраћају, ситуације које су произашле из језичких баријера или неадекватне реакције полиције, затим непоштовање Закона о употреби језика, случајеве у којима грађани сматрају да полиција, полицијски инспекторат или друге институције нису поступиле правилно или транспарентно (крешење језичких права, приступ информацијама од јавног значаја, и сл.).

Указују и на пријаву ускраћивања слободе говора и права на протест, као и инциденте на полицијским пунктовима, било какве сукобе или неправилности на пунктовима са специјалним јединицама полиције или саобраћајне полиције.

Грађани могу да пријаве и проблеме са полицијом и њиховим односом према њима и медијима, отежавање рада новинара или агресивне реакције полицијских службеника.

Број телефона за пријаву +381 65 9055305 а е-маила адреса info@ngoaktiv.org.

Из ове НВО поручују да је пријава кључна за документовање свих неправилности, пропуста и непоштовање закона како би заједно апеловали на међународну заједницу да осигура поштовање уставом и законима гарантованих права невећинских заједница на Косову и Метохији.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи