Километарска колона камиона са робом на Мердару

Одлуком власти у Приштини да укине забрану робе из централне Србије и за њен пролаз отвори једино пункт Мердаре, створена је колона камиона дуга неколико километара.

Из правца Куршумлије у колони је неколико стотина камиона, чији возачи чекају више од десет сати како би возилима дошли до контролног пункта приштинских цариника.

Контрола се обавља у царинском терминалу, ручном провером комплетног терета камиона, која траје између сат и два, па је дневно могућ пролазак до 20 камиона натоварена робом из централне Србије.

У колони су и камиони у транзиту, натоварени робом из држава региона, намењеном тржиштима на Косову и Метохији и Албанији, што додатно утиче на дужину колоне и време чекања.

Власти у Приштини су почетком прошле недеље одлучиле да укину забрану робе из централне Србије. Најавиле су да ће пролаз робе на осталим пунктовима са централном Србијим бити могућ када инсталирају скенере за контролу.

Одлуку о деблокади српске робе у Приштини су донели услед притиска западних земаља, пре свих Немачке, јер је представницима владе Аљбина Куртија речено да неће бити на самиту Берлинског процеса 14. октобра ако не укину забрану робе из централне Србије и не пристану на деблокаду ЦЕФТА.

За разлику од теретног, путнички саобраћај преко пункта Мердаре одвија се без застоја и гужви.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи