Читај ми!

Дачић и Пинтер на прелазу Хоргош о илегалној миграцији

Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске, Ивица Дачић и Шандор Пинтер састали су се на граничном прелазу Хоргош.

Ивица Дачић је рекао да су односи и сарадња два министарства на веома високом нивоу.

Дачић и Шандор Пинтер сагласили су се да су значајни резултати постигнути у борби против криминала и ирегуларних миграција.

"Европски званичници истичу пример сарадње српске и мађарске полиције у сузбијању нерегуларних миграција, што је допринело драстичном смањењу броја миграната на балканској рути", навео је Дачић.

Како је навео, највећи број илегалних миграната долази из Бугарске, више од 50 одсто, и мало мање, око 30-40 одсто из Северне Македоније.

"Практично смо успели да зауставимо ову руту. И даље има илегалних миграната и покушаја илегалног преласка границе, али је тај број далеко, далеко мањи у односу на период од пре неколико година“, нагласио је Дачић.

Министар је истакао да је питање илегалних миграција и бизнис за организоване криминалне групе.

Друга важна тема састанка била је како да се проток робе и људи убрза на граничним прелазима између Србије и Мађарске.

"Други изазов су гранични прелази, односно да учинимо како да то буде ефективније, да буде што мање задржавање за проток људи, робе, путничких и теретних возила, а морамо да говоримо и о железничком саобраћају. Имамо заједничке предлоге како да унапредимо рад", рекао је Дачић и додао да је на састанку било разговора и о пројекту за контролу уласка у Европску унију, имајући у виду да је тај механизам требало да заживи од 10. новембра.

„Други изазов су гранични прелази, односно да учинимо како да то буде ефективније, да буде што мање задржавање за проток људи, робе, путничких и теретних возила, а морамо да говоримо и о железничком саобраћају. Имамо заједничке предлоге како да унапредимо рад", рекао је Дачић и додао да је на састанку било разговора и о пројекту за контролу уласка у Европску унију, имајући у виду да је тај механизам требало да заживи од 10. новембра.

Шандор Пинтер је рекао да је састанак био успешан и да се разговарало о више тема.

"Желимо да постигнемо да наши грађани без било каквих препрека могу брже да пређу из једне државе у другу. Говорили смо и о економији, како можемо да убрзамо теретни саобраћај, царинске поступке, да теретна возила брже пролазе", додао је мађарски министар.

Навео је да је циљ да коридор који пролази кроз Србију и Мађарску буде ефикасан, као што је и сада, да нема никаквих препрека на том коридору, да га компаније користе и даље.

"То се односи и на друмски и на железнички саобраћај. Железничка пруга из Београда до Будимпеште у будућности ће имати јако важан задатак“, закључио је Пинтер.

понедељак, 14. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи