Читај ми!

Влада усвојила више докумената о разумевању и сарадњи са Турском

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници више докумената - меморандума о разумевању и сарадњи између Србије и Републике Турске из различитих области.

Потписана документа односе се на области рада, запошљавања и социјалне сигурности, привреде, индустрије и технологије, енергетске транзиције, медија и информисања, омладине и спорта, управљања катастрофама и ванредним ситуацијама.

Влада је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о репродуктивном материјалу шумског дрвећа, којим се, између осталог, омогућава увоз селекционисаног репродуктивног материјала који потиче из региона сличних еколошких особина са регионом у коме ће се увезени материјал сејати или садити.

Новим законским решењима предвиђено је да послове стручног руковођења производњом шумског репродуктивног материјала и дорадом могу да обављају сви дипломирани инжењери шумарства који су током студија изучавали област производње шумског репродуктивног материјала.

Усвојен је и измењен и допуњен Закон о признавању сорти пољопривредног биља, којим се уводи реципроцитет уписа сорти пољопривредног биља уписаних у заједнички каталог Европске уније или сортну листу у једној од држава чланица Европске уније са уписом у Регистар сорти пољопривредног биља  Србије.

Такође, уређују се питања у вези са статусом захтева за признавање сорте, који подносе правна или физичка лица са седиштем или пребивалиштем у ЕУ или њеној држави чланици и статус одржаваоца сорте, који се признаје правним или физичким лицима регистрованим код надлежног тела у држави чланици ЕУ, али и прописује обавеза обавештавања надлежних тела држава чланица ЕУ, као и Комисије ЕУ о свим променама у Регистру сорти пољопривредног биља Републике Србије.

Усвајањем ових измена и допуна, сорте пољопривредног биља које су већ признате у Србији биће признате у државама чланицама ЕУ.

Уредба о додели средстава за куповину сеоске куће

На седници је донета Уредба о измени Уредбе о утврђивању Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2024. годину, за шта је обезбеђено 950 милиона динара.

Усвајањем ових измена омогућен је наставак реализације Програма, с обзиром на то да је на jавни конкурс за доделу бесповратних средстава пристигао велики број пријава које испуњавају услове.

Влада је усвојила и Закључак о усвајању Програма подршке економском развоју мање развијених општина кроз развој породичног и женског предузетништва на селу.

Овим програмом се реализује један од основних циљева Владе Србије - подршка у спровођењу мера у циљу економског и политичког оснаживања жена, које подстичу женско предузетништво и економско оснаживање жена из осетљивих група, а едукативни и подстицајни програми утичу на подизање свести за активно учешће жена у политици и јавном животу.

Програмом се утврђују циљеви, корисници и намена средстава, финансијски оквир, начин реализације, закључивање уговора, праћење реализације Програма и извештавање.

На седници је донета измењена Одлука о привременој забрани увоза пелета од дрвета додатних 90 дана, имајући у виду да поремећаји на тржишту тог производа још нису отклоњени, мада су ефекти забране приметни у последњих 30 дана.

Пројекат изградње соларних електрана у више општина

Чланови Владе усвојили су и Закључак о пројекту изградње без управљања и одржавања самобалансираних соларних електрана великог капацитета са батеријским системима за складиштење електричне енергије у Републици Србији, као пројекта од значаја за Србију.

Предвиђена је изградња соларних електрана на територијама општина Неготин, Зајечар, Оџаци, Лебане, Лесковац и Бујановац.

Пројекат обухвата развој, изградњу, пуштање у погон, управљање и одржавање ових електроенергетских постројења током две године након изградње.

Соларне електране ће се састојати од фотонапонских панела, носача соларних панела са системима за праћење кретања сунца (тзв. тракери), батеријских система за складиштење електричне енергије, као и припадајуће нисконапонске, средњенапонске и високонапонске опреме.

Овим пројектом остварују се циљеви енергетске транзиције и испуњавају међународне обавезе, а биће елиминисана потреба за увозом електричне енергије и осигурано дугорочно снабдевање потрошача по економски приступачним ценама.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи