Читај ми!

Вучић: Потписаћемо са САД значајан енергетски уговор следеће среде

Председник Србије Александар Вучић састао се са Хосеом Фернандезом, подсекретаром САД за економски раст, енергетику и животну средину. Вучић је навео да ће значајан енергетски уговор са Сједињеним Америчким Државама бити потписан следеће среде.

Председник Србије Александар Вучић најавио је после састанка са подсекретаром САД за економски раст, енергетику и животну средину Хосеом Фернандезом, да ће у среду следеће недеље бити потписан значајан енергетски уговор.

"Ми ћемо следеће недеље потписати изузетно значајан енергетски уговор. Испуњавање тог енергетског уговора ће у будућности значити много за нашу земљу и осигурати нам оно што је важно и оно због чега ћемо моћи да, буквално, неколико година имамо електричну енергију, а што није лако у савременом свету. У среду ће бити потписивање тог уговора", рекао је Вучић.

Председник је навео да је министар спољних послова Марко Ђурић са Фернандезом потписао билатерални споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике.

Захвалио је Фернандезу на посети нашој земљи.

"То је за нас и част и привилегија и прилика да разговарамо о најважнијем или једном од најважнијих аспеката наших односа са Сједињеним Америчким Државама. И имали смо добар и дуги садржајан разговор", рекао је Вучић.

Истакао је да економска и трговинска размена са Сједињеним Америчким Државама, без обзира на велику удаљеност између наших земаља, значајно напредује.

"Она је вишеструко увећана у односу на период пре само неколико година и очекујемо да ове године буде највећа у историји и пређе 1,4 милијарде долара, а према нашој рачуници у првих осам месеци она је износила готово 900 милиона евра", рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали на састанку и о бројним важним пројектима.

Србија конструктиван партнер

Хосе Фернандез рекао је да је САД драго да сарађују са Србијом која је конструктиван и кључан партнер у многим важним питањима у региону, пре свега када је реч о енергетици, критичним минералним сировинама и регионалној економској интеграцији.

Фернандез је рекао да САД поздрављају јавну расправу о пројекту Јадар и да желе да виде како Америка може да допринесе јавној расправи која треба да се заснива на науци и чињеницама.

Он је рекао да улагање у критичне минералне сировине мора да донесе добробит за заједнице, мора да обухвата социјалне бенефите за заједнице и да поштује заштиту животне средине.

"Када пројекат буде покренут омогућиће да се праве батерије за више од милион електричних возила годишње и додаће до три одсто бруто домаћег производа годишње и то ће помоћи свету, јер покушавамо да се бавимо егзистенцијалним питањем нашег времена – климатским променама", рекао је Фернандез.

Он је додао да је то шанса за Србију да искористи прилику која се не указује тако често и да ће то донети корист и за Србију и за земље које се суочавају са глобалним климатским изазовима.

Подсекретар САД за економски раст, енергетику и животну средину потписао је са министром спољних послова Марком Ђурићем билатерални споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи