Читај ми!

Поново ухапшен Александар Арсенијевић, одређен му је притвор од 48 сати  

Полиција је ухапсила председника Српске демократије Александра Арсенијевића у Kосовској Митровици и по одлуци тужиоца одредила му притвор од 48 сати, саопштено је из те политичке организације и наведено да је до хапшења дошло пошто је Арсенијевић дувао у пиштаљку у присуству председника општине Ердена Атића. Адвокатица Јелена Кривокапић обишла је Арсенијевића у притвору и разговарала са њим.

У саопштењу се наводи да се на свим јавним снимцима Српске демократије види да чланови те странке само протестују, изражавајући незадовољство, како се истиче, незаконитим и нелегитимним одлукама министара и осталих чиновника привремених приштинских институција — и ништа више од тога.

"Данашњим хапшењем и притвором прекршено је право на протест гарантовано уставом привремених институција, где се јасно наводи да ‘свако лице има право да организује окупљања, протест и демонстрације, као и право да у њима учествује’”, напомиње се у саопштењу.

Хапшење сматрају гушењем политичког деловања и, самим тим, вршењем притиска на све суграђане из српске заједнице да ће бити муњевито ухапшени ако се успротиве дискриминаторској политици привремених приштинских институција.

Из СД захтевају од међународне заједнице да хитно и неодложно реагује поводом овог најновијег сузбијања права на слободу говора, изражавања и протест.

Адвокатица Јелена Кривокапић обишла је вечерас Александра Арсенијевића у притвору и разговарала са њим.

“Он се добро држи, не осећа се кривим и нема намеру да одустане од својих активности”, пренела је Кривокапићева.

Представници грађанског друштва са КиМ: Арсенијевић није никога угрозио

Група представника грађанског друштва са KиМ у свом саопштењу наоштрије је осудила како је оценила, политички мотивисано полицијско задржавање председника Српске демократије, Александра Арсенијевића након мирног протеста против градоначелника Северне Митровице, Ердена Атића.

Према наводима његових партијских колега, Арсенијевић се терети за дело "узнемиравање“ из члана 182 Kривичног законика привремених институција у Приштини.

"Оваква квалификација је апсурдна будући да члан 182 описује кривична дела која имају за циља да застраше и физички угрозе неко лице. Арсенијевићев политички активизам и протест против политичких званичника сасвим јасно не доводи у питање било чију безбедност, што је евидентно из бројних видео снимака протеста", наглашава се у саопштењу.

Оцењује се да такав потез приштинских власти директан напад на слободу говора и право на протест и да треба да буде упозорење целом друштву на КиМ.

"Захтевамо његово неодложно пуштање на слободу и хитну реакцију међународних организација на овакву одлуку", закључује се у саопштењу које потписују чланови Групе представника грађанског друштва са KиМ.

Арсенијевић је и прошле среде хапшен због дувања у пиштаљку када у близини једног објекта чији је власник Албанац, а када се на шеталишту појавио градоначелник северног дела Косовске Митровице Ерден Атић.

Лидер Српске демократије био је ухапшен и почетком августа у Косовској Митровици.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи