Читај ми!

Брнабићева: Maђарска уступа српском парламенту председавање Централно-европској иницијативи

Председница Скупштине Ана Брнабић изјавила је после састанка са мађарским колегом Ласлом Кевером да је та земља уступила председавање српском парламенту Централно-европској иницијативи у 2025. години.

Ана Брнабић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, захвалила је Ласолу Кеверу и оценила да је уступање преседавању значајно за Србију и њено позиционирање.

Истакла је да је Мађарска један од најважнијих партнера наше земље, захваливши Кеверу и Виктору Орбану на томе што сваки скуп у Бриселу и Стразбуру користе да упуте најлепше речи за Србију, као и да позову ЕУ да је прими у пуноправно чланство.

Напоменула је да је парламентарна сарадња две државе изузетно важна у оквиру стратешког савета сарадње, који је основан у јуну 2023. године.

Брнабићева је рекла и да је посланичка група пријатељства, једна од најбројнијих у парламенту и да има 71 члана.

"Важно ми је било да разговараму у тренутку када Мађарска председава ЕУ", рекла је Брнабићева и додала да јој је било важно да чује шта треба још да се уради како би се отворио кластер 3.

Наша сарадња као пример целој Европи

Председник Кевер је захвалио Брнабићевој на могућности да се састану, уз поруку да су од националног помирења стигли до стратешког партнерства и пријатељства, као што је и председница напоменула.

"То се односи, не само на процес европског проширења него и на економску сарадњу", рекао је Кевер.

Напомиње да сарадња две земље може да послужи као пример целој Европи.

"Наша главна тема су биле европске интеграције. На тај процес покушавамо да утичемо и са наше стране учинићемо све што је до нас да поспешимо процес проширења ЕУ", рекао је Кевер.

Мађарска сматра да земље кандидате не треба посматрати у групи, нити треба везивати чланство Србије у ЕУ за чланство Украјине ,већ сваку земљу по резултатима оцењивати.

"Отварање кластера 3 би био велики искорак, ако не ове, онда почетком идуће године да би се остварио напредак по питању европских интеграција", рекао је председник мађарског парламента.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи