Лајчак: Нормализација односа Београда и Приштине и модернизација Устава БиХ приоритети у региону

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак изјавио је да односи Београда и Приштине представљају највећи стратешки изазов у ​​региону.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак изјавио је да би имплементација Споразума о путу нормализације односа Београда и Приштине, као и модернизација Устава БиХ требало да буду међу приоритетима у региону.

Мирослав Лајчак је, на форуму 2БС у Будви, рекао да односи Београда и Приштине представљају највећи стратешки изазов у ​​региону, јер, како је навео, утичу на регионалну сарадњу и европске интеграције, преноси Радио слободна Европа.

Он је додао да су Београд и Приштина почетком прошле године постигли договор о путу нормализације односа, али да, према његовим речима, 18 месеци касније нема видљивог помака у његовој примени.

Говорећи о затварању српских институција на северу КиМ од стране Приштине, Лајчак је рекао да "сви подржавају владавину права, али, нажалост, то је учињено на начин који подстиче противљење међународне заједнице и фрустрацију локалне заједнице". Указао је да је то довело до подизања тензија.

"Постављам питање: шта је алтернатива овом обрачуну, напетости? Коме то користи? Сигурно не грађанима, ни Косову, Србији и региону. Дакле, знамо шта треба да се уради, а сада се поставља питање зашто то не радимо?", навео је Лајчак.

На питање да ли до краја свог мандата у јануару 2025. године очекује напредак у односима Београда и Приштине, Лајчак је одговорио да се на КиМ у фебруару одржавају избори и да из политичког искуства зна да се ретко могу очекивати велике промене пре избора. "Али ми припремамо терен за брз напредак одмах након избора", додао је Лајчак.

Говорећи о БиХ, он је рекао да је она добила статус кандидата за ЕУ, али је потребан њен адекватан одговор. "Суштинско питање је како модернизовати Устав, јер (Дејтонски споразум) није компатибилан са европским вредностима и интеграцијама", оценио је Лајчак.

Он сматра да би приоритет политичара требало да буде како сачувати мултинационалну природу Босне и Херцеговине без етничких дискриминација.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи