Читај ми!

Ђукић Дејановић: Нема новца за раст плата већи од 12 одсто, позивам синдикате на наставак разговора

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић позвала је после јучерашњег штрајка дела просветних радника на наставак разговора представнике репрезентативних синдиката. Тренутно нема новца за повећање веће од 12 одсто у наредној години, рекла је за РТС министарка просвете.

Позивамо поново представнике репрезентативних синдиката да наставимо разговоре о повећању плата у наредној години, поручила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

"Плата данас је 76.000 за почетнике, а уколико има старешинство, плата је око 93.000. Са повећањем од 12 одсто, та плата ће износити око 105.000", рекла је министарка. 

Како каже, повећање од 12 одсто није неки произвољни број, него повећање засновано на средствима којима се располаже.

"Процена је да тренутно не може више. Осим просветних радника, сви остали ће добити повећање од осам одсто", истиче Славица Ђукић Дејановић.

За њу је логично да се разговори наставе, јер се не разговара само о платама, већ су ту и измене и допуне Кривичног законика, који предвиђа оштре санкције за оне који угрожавају безбедност наставника.

Министарка каже да у овом тренутку не могу да се унапред обавежу за додатна повећања, већ у априлу следеће године.

"Просвета јесте приоритет, волели бисмо да се улаже и више, али не мислимо да је штрајк решење. Синдикати инсистирају на повећању већем од 12 одсто, али морам да их разочарам, новца у овом тренутку за више нема", рекла је министарка.

Када је реч о јучерашњем штрајку наводи да је на нивоу Србије 48 одсто школа радило најнормалније, у 29 одсто школа било је скраћења часовa, док је у 23 одсто школа настава била у потпуности обустављена.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи