Читај ми!

Вучић за РТС на крају посете Њујорку: Није лако време пред нама, свет не иде у добром смеру

Председник Александар Вучић у разговору за РТС, на крају посете Њујорку, рекао је да није лако време пред нама, да ћемо морати да радимо више и да поправљамо ситуацију у рударству и енергетици. У бројним сусретима са светским званичницима, истакао је, направљени су важни кораци за Србију. Вучић је навео да није имао лаке разговоре о КиМ, али да не може да говори о свим детаљима. Говорећи о ситуацији у свету, истакао је да не иде у добром смеру.

Председник Вучић завршава шестодневну посету Њујорку. После говора у Генералној скупштини Уједињених нација, имао је велики број сусрета са светским лидерима.

Сумирајући посету УН, оценио је да је свакако било интензивно, не само за нас већ и за све друге.

Издвојио је два аспекта – један је политички, а други економски, и указао да су они испреплетани.

Било је неких важних контаката што се тиче економије, навео је председник.

У бројним сусретима са светским званичницима, истакао је, направљени су важни кораци за Србију.

"Није лако време пред нама, али није ни пред ким. Мораћемо да радимо више, снажније и да поправљамо ситуацију у рударству, енергетици, јер на пољопривреду не можете толико да утичете, на сушу, кишу и временске прилике", рекао је Вучић.

Каже да је важно што индустријска производња расте, али да је потребно још инвеститора.

О улагању у технологију: Друге земље већ препознају Србију

Председник је истакао значај улагања у науку, технологију и вештачку интелигенцију.

“Срећан сам што и неке друге земље већ препознају Србију. Много ће нам значити у 2025. години што ћемо да председавамо овој групи земаља Партнерства за вештачку интелигенцију, да будемо по том питању препознати. Идемо у понедељак или уторак на ЦЕРН-ово заседање у Женеви. То ће бити још један камичак у том беочугу који показује колико смо заинтересовани и колико вредно радимо по том питању. Али то је будућност. Све што можемо да урадимо јесте да размишљамо о унапређењу технологије и иновацијама, улагањима у науку“, рекао је Вучић.

“Нисам имао лаке разговоре о Косову и Метохији"

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је рекао да није имао лаке разговоре, али да не може да говори о свим детаљима састанака које је имао, зато што је такав договор.

“Имамо различита виђања по одређеним питањима, наше је да наставимо одговорно да се понашамо, али сам добро разумео из неколико реченица ко је иза одређених акција стајао, ко није баш стајао, али му нису ни сметале, а ко је у ствари против неких акција које је Куртијев режим проводио“, навео је Вучић.

То је, истиче, један компликован чвор у којем ми морамо с једне стране да чувамо мир, с друге стране да чувамо живот, опстанак и напредак за наше становништво на Косову и Метохији, истовремено чувајући правно-политичку државност Србије, али и водећи рачуна о целокупном народу и свим грађанима.

"Свет не иде у добром смеру, Блиски исток једе сву пажњу"

Што се тиче ситуације у свету, оцењује да не иде у добром смеру.

Једина суштинска вест овде, истиче, јесте Блиски исток, истакао је председник.

"Блиски исток једе америчку пажњу, нисам сигуран да је то добра вест за Украјину. Европа ради све да заустави тај рат", рекао је Вучић и нагласио да приоритет мора да буде заустављање сукоба у Украјини.

Сматра да је то за Србију јако важно, јер је стопа раста у Европи минимална.

"Видели сте данас због чега сам веома тужан, јер то ће се и на нас одразити, процене немачког института говоре да ће у следећој години бити мањи раст од онога што су очекивали", навео је председник.

Вучић је додао и да је један од само неколико људи који су у УН имали прилику да разговарају и са иранским председником и израелским премијером, што говори о угледу Србије и о томе какву политику треба водити, "увек водећи рачуна о својим интересима".

Председник је истакао да је веома задовољан што је на пријему који је делегација Србије организовала ради представљања изложбе Експо било представника и републиканаца и демократа, који су дошли да покажу поштовање према Србији.

"Букти политичка борба у Африци између Кине и Америке"

Према његовој оцени, у свету се политички подиже глас малих земаља, а "антиколонијални и антиимперијални гласови" чују се из Африке, као и све више из Јужне Америке.

"Букти политичка борба у Африци између Кине и Америке. Наравно, део свог колача и даље имају Французи, део им узимају Руси, али и једно и друго је релативно мали део те, како то неки овде називају, велике торте, а ја бих рекао једног дивног континента", рекао је Вучић.

Сматра да је Кина у овом тренутку врло озбиљно угрозила доминацију САД.

"Ако постоји континент где је пуна доминација Америке макар једним делом угрожена, то је онда Африка. Зашто сам вам све ово рекао? Зато се ти гласови антиколонијални, антиимперијални чују из Африке и чују се све више из Јужне Америке“, рекао је Вучић.

"Суштинска борба ће бити око вештачке интелигенције"

Међутим, истакао је, суштинска борба ће бити око вештачке интелигенције и око онога што долази.

Ко буде победио у тој утакмици, према његовој оцени, дефакто ће владати светом.

Наводи да се може рећи да Американци у овом тренутку имају малу предност, али да је та предност толико минимална да је исход неизвестан.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи