Усвојен ребаланс буџета Града Београда

Одборници Скупштине града Београда усвојили су ребаланс градског буџета за 2024. годину на седници градског парламента. На седници која је и даље у току било је полемике власти и опозиције о "Апотеци Београд", а градоначелник Александар Шапић је покренуо иницијативу о измештању гробнице Јосипа Броза Тита.

На седници Скупштине града Београда изгласан је ребаланс градског буџета за 2024. годину. За је гласало 60 одборника, против 29, а уздржаних није било.

Седница градског парламента почела је у 10 часова, а одборницима се први обратио градоначелник Александар Шапић.

Образложио је да је ребаланс буцета неопходан како не би недостајало новца за реализацију свега онога што су градске власти најавиле и планирале у протекле две године.

Између осталог, Шапић је говорио и о бесплатним вртићима, уџбеницима, базенима, као и о ђачкој помоћи од 20.000 динара за коју је најавио да ће бити завршена најкасније до 15. октобра.

Тврди и да је Град Београд профитирао од новог начина наплате, а говорио је и о ефективном раскидању уговора са "Кенткартом". Шапић је најавио и 750 нових возила јавног превоза до краја године.

Повећање од шест одсто у односу на претходни ребаланс, опозиција тврди да буџет није развојни

Град Београд је ребалансом буџета у овој години и планирао да се у градску касу слије више од 202 милијарда динара. То је повећање од око шест одсто, у односу на претходни ребаланс.

Од тога општинама припада око 17,5 милијарда динара. Шапић је навео да је Град је само за социјална давања издвојио 150 милиона евра, а ребаланс је омогућити наставак започетих пројеката.

Најавио је и знатно улагање у јавни превоз и набавку нових аутобуса, трамваја и тролејбуса за ГСП до краја године.

"Што се тиче унапређења јавног превоза, о томе сам пуно пута говорио, од размонтиравања приватног 'Кенткарта' и 'Бус Плуса' који је држао канџама наш јавни превоз, па сећате се тада, све ће да се распадне, сто милијарди, милиона, трилиона биће одштете, неће ништа функционише.  Па ви данас имате јавни превоз најјефтинији у Европи, не постоји јефтинији нигде. Имате јавни превоз који има далеко више услуга него што имао. Оно што је најважније, донели смо одлуку, захваљујући којој ћемо до краја ове године имати 750 нових аутобуса на улицама града Београда", рекао је Шапић.

Опозиција тврди да буџет није развојни и да се средства троше нерационално.

"Београдски буџет, по овом вашем ребалансу, није развојни. Он није пројектован према потребама Београђана и према потребама развоја Београда. Он је пројектован према потребама власника крупног капитала", рекао је Милош Павловић из одборничке групе Народног покрета Србије.

Полемика о "Апотеци Београд"

Иако није била на дневном реду, судбина апотекарске установе "Београд" била је тема бројних обраћања опозиције.

"Фармацеутске куће достављају мањи број лекова апотекарским установама. Самим тим имате 'Апотеку Београд' која није довољно добро снабдевена. Шта се дешава? Имате пад промета. Значи, по правилу, када дођете негде, хоћете нешто да купите, било да је то продавница, било да је апотека, ако нема производа, ви више нећете ни долазити. И то јесте нека врста припреме за приватизацију", рекао је Саво Манојловић из одборничке групе "Крени-промени".

Опозиција није доставила име кандидата за директора ове установе, а власт нема ништа против да директор буде изабрана јавном конкурсу.

"Реците кога желите, али у овим околностима, немојте да ми мењате шест закона, пошто нисте рекли да су криви закони што ми не функционишемо добро. Дајте у овим околностима предлог, донесите предлог особе овде с потписима, добићете 64 наша гласа, ко успе да среди апотеке, ми срећни и задовољни", рекао је Шапић.

Шапић покренуо иницијативу за измештање гробница Јосипа Броза Тита, СПС је неће подржати

Иницијатива градоначелника да се Титова и гробница још четири комунистичка функционера сахрањена на Калемегдану изместе и да се у центру града подигне споменик Дражи Михајловићу, изазвала је полемику на седници.

Речено је да ће одборници СПС-а подржати буџет, али не и ову иницијативу.

Одборници су усвојили и одлуку да се оснује ново јавно градско предузеће "Пројектни биро града Београда" а главни урбаниста града Београда Марко Стојчић је образлажући предлог да се формира ово предузеће рекао да се, после искуства које град има са јавним радовима, дошло до закључка да је оправдано да се формира мањи пројектни биро који би био формиран пре свега од људи који раде у Градској управи.

Седница је трајала више од 12 сати.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи