Читај ми!

Прекинуто припремно рочиште против Пантића и Зарића, оптужених за наводне ратне злочине

Момир Пантић и Жарко Зарић, оптужени да су наводно починили ратни злочин у Истоку пре 25 година, први пут су се појавили на суду у Приштини, након годину дана од хапшења, и пошто је тужилаштво почетком овог месеца подигло оптужницу. Припремно рочиште је убрзо и прекинуто, јер оптужени и њихови браниоци нису добили оптужницу и списе предмета на српском језику.

Адвокат Дејан Васић, бранилац Жарка Зарића рекао је да је његов клијент годину дана у притвору, а да не зна за шта је осумњичен, а сада и за шта је оптужен, јер му није достављена оптужница.

Васић захтева да се Зарићу достави оптужница, а њему списи предмета на српском језику.

Адвокат Небојша Влајић, бранилац Момира Пантића, поред оптужнице затражио је да се његовом брањенику достави копија комплетних списа на српском језику како би имао увид у предмет и како би се припремио.

“Ми смо као браниоци оптужницу примили у петак, то је један радни дан у односу на данас. Окривљени нису уопште примили, нису је ни видели, а списак предмета нисмо примили ни ми као браниоци. Немамо услова за наставак данашњег суђења. Немамо услова за изјашњавање о кривици”, рекао је Влајић.

Оптужница терети Пантића и Зарића, некадашње полицијске званичнике у општини Исток да су током рата наводно починили убиство, мучење, нечовечно поступање, застрашивање, уништавање имовине, масовну депортацију и етничко чишћење цивилног становништва албанске националности у општини Исток.

“Истраге су откриле да су у периоду на који се односи ова оптужница била два случаја сексуалног насиља над жртвама албанске националности. Такође, током истражних радњи је доказано да је током ратног периода у општини Исток спаљено око пет хиљада кућа, убијено око 250 људи, 19 деце жртава и многа друга материјална штета”, наводи се у оптужници.

Оптужени су од момента хапшења у притвору у Подујеву. Полција је у два дана у августу прошле године у Љубожди код Истока ухапсила Жарка Зарића, а на пункту Мердаре Момира Пантића.

Припремно рочиште биће настављено 7. октобра а до тада, судија у случају Ваљон Куртај, наложио је достављање оптужнице и списа на српском језику.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи