Старовић: Неке од мера за КиМ већ почетком новембра

Министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић рекао је да је пакет мера који је Влада јуче усвојила како би заштитила права Срба и виталних државних и националних интереса на КиМ, најсвеобухватнији политички и социјално-економски пакет који је Република Србија предузела у последњих 25 година. Каже да ће неке од мера бити примењене већ почетком новембра.

На посебној седници, Влада Србије усвојила је пакет правних и економско-социјалних мера у циљу заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на Косову и Метохији.

Предвиђен је низ мера, а министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић рекао је да се ради о најсвеобухватнијем политичком и социјално-економском пакету који је Република Србија предузела у последњих 25 година. 

"Ми имамо јасне захтеве које су упућини међународној заједници, који су веома добро утемељени и образложени и који подразумевају враћање на 'status quo ante', дакле на време пре него што је спровођењем својих једностраних мера Аљбин Курти срушио и оборио Бриселски споразум", рекао је Старовић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Тај пакет има, како каже, политичко-правосудно димензију, али и ону социјално-економску. 

У наредних месец и по Скупштина ће КиМ прогласити подручјем посебне социјалне заштите.

"То ћемо регулисати и кроз адекватно законско решење у наредних 6 седмица, али и већ сада практично и кроз ребаланс буџета за 2024. годину и нацрт буџета за 2025. годину", рекао је Старовић.

Конкретне мере 

Читав низ ресора је, каже, добио јасне задатке са конкретним мерама које овај социјално-економски пакет обухвата.

"Говоримо о помоћи од 20.000 динара за 5.000 социјално угрожених појединаца, односно породица на Косову и Метохији, као и пуне зараде од 60.000 динара за додатних 300 незапослених лица", рекао је Старовић.

"Сви наши ђаци, ученици са простора Косова и Метохије, добиће бесплатне пакете уџбеника од вредности од 20.000 динара, а уз то уводимо и тзв. ужински додатак, што значи да ће свако дете у предшколошкој установи, у основној или средњој школи, добити додатак у вредности од 5.000 динара.
Без обзира да ли имамо једно, два или три школска детета у некој породици", навео је Старовић. 

Према његовим речима, у све то иде и улагање у ту образовно-васпитну и спорску, и туристичку инфраструктуру.

"Ми градимо потпуно два нова вртића у Косовском поморављу, радимо реконструкцију, адаптацију и надоградњу читавог низа вртића, градњу једне спортске хале, више спортских терена, етносела код манастира Драганац и ово није крај списка", рекао је Старовић.

Примена већ почетком новембра

Неке од мера ће, како каже, кренути да се примењују већ почетком новембра, неке почетком децембра, за неке ћемо морати да сачекамо први јануар. 

Нагласио је да је овим пакетом обухваћено и запошљавање стотину здравствених радника, додатно улагање у КБЦ Косовска Митровица, затим потстицаји за набавку машина и опреме микро и малим предузећима на подручју КиМ, додатни потстицаји и помоћ пољопривредницима за набавку и машина и опреме, али и сточног фонда. 

Оснаживање отпорности српских институција

Једна од веома важних мера јесте оснаживање отпорности српских институција на простору Косова и Метохије. 

"У том циљу ћемо формирати мобилне писарнице на издвојеним пунктовима веома близу административне линије као што имамо већ и мобилне испоставе банке и поштанске штедионице. То је решење које није идеално, али је практично могуће у овим постојећим околностима како би наши сународници могли да решавају све оне административне послове које су до сада радили у центрима локалних самуправа", рекао је Старовић.

Сматра да су многи саговорници из међународне заједнице схватили поруке које су послате и додаје да ће и наша дипломатија, али и носиoци државних функција користити сваку прилику и свако место да инсистирају на политичком делу пакета.

"Видећемо какав ће резултат бити, али мислим да је у међународни заједници коночно сазрева свест о томе да је једини узрочник овог ненормалног стања на простору КиМ Аљбин Курти. Ми морамо инсистирати на повратку на 'status quo ante', али и чинити све оно што можемо, што је обухваћено овим социјално-економским пакетом како бисмо помогли нашем становништву", рекао је Старовић.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи