Дачић: Боравак српске делегације у Кини доприноси стратешком партнерству

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је након завршеног петог дана посете Кини, у граду Шенџен, да је боравак српске делегације допринос реализацији стратешког партнерства.

Дачић је, сумирајући посету Кини, навео да је свакако значајан допринос реализацији нашег стратешког партнерства и заједничке изјаве двојице председника Александра Вучића и Си Ђинпинга о изградњи глобалне безбедности.

"Ми смо имали и више састанака, почев од оног са министром јавне безбедности Кине у Пекингу, затим Лианјунгангу одржана је међународна конференција о безбедности којој је присуствовало око тридесетак министара унутрашњих послова из целог света и председник Интерпола", рекао је Дачић.

Он је указао да је делегација Републике Србије била практично почасни гост на том скупу на којем је још једном изражено задовољство због свеукупних односа две земље.

"На првом кораку, сви одмах говоре о челичном пријатељству Србије и Кине које је изграђено пре свега добрим односима Вучића и Сија и о глобалном стратешком партнерству Кине и Србије. Део тог партнерства је партнерство у области унутрашњих послова, односно јавне безбедности. У том смислу смо у наставку посете у Гуангџоу имали заједничку вежбу наших специјалних јединица полиције, која је била изузетно успешна, одржава се по трећи пут и на реду је да следеће године вежба буде одржана у Србији. Такође, тренутно се српски полицајци налазе у заједничким патролама у Кини, као што су се прошле године налазили кинески полицајци у Србији", објаснио је.

Дачић је пренео да је договорено да министар јавне безбедности Кине у наредним месецима дође у билатералну посету Србији, што је од великог значаја за наше односе.

"У наставку посете, у једном од сада највећих градова, који је почео да се гради пре мање од 50 година, а данас има скоро 20 милиона становника, Шенџену, састао сам се са руководиоцима компаније Хуавеи, са којом МУП и цела Србија имају изванредну сарадњу, пре свега у изградњи наших ИТ капацитета. Кина је један од наших највећих донатора када је реч о унутрашњим пословима. Хуавеи је донирао више од 20 милиона долара за изградњу капацитета за систем 112, а такође  и везано за друге активности и пројекте јавне безбедности", нагласио је.

Истакао је да је оно што је сигурно да је посета била изузетно значајна и да представља реализацију свега што је договорено између председника Вучића и Сија.

Боравак у Кини ће, каже, завршити посетом Хонг Конгу, где ће по први пут имати билатералне разговоре са руководством Хонг Конга који је сада део Кине, а са жељом да изградимо посебне и добре односе између полиције Хонг Конга и Србије, имајући и виду да је то била и њихова жеља, кинеске стране, да се оваква посета реализује овако и заврши у Хонг Конгу.

"Овде у Кини, када се неко од политичара налази у иностранству добро може да се види колико је велика и значајна улога Србије и председника Вучића у међународним односима, он се овде истиче као лидер једне земље која води самосталну и независну политику и како су то Кинези увели у јавну реторику - креатора политике челичног пријатељства Кине и Србије. То даје Србији велики капацитет да развија економске и политичке односе. Подсетићу да ће се од 1. октобра отворити редовна авио-линија за Гуангџоу, а уз то такође спољнотрговинска размена је увелико у порасту и отвара се могућност бројних облика сарадње Кине и Србије", рекао је Дачић.

Истакао је да сматра да је обавеза свих да дају допринос таквој политици која пре свега води рачуна о  националним и државним интересима, у условима када је Србији тешко, када је наш народ на Косову и Метохији угрожен, када Србија трпи притиске због своје назависне, самосталне спољне политике, када постоји нестабилност у региону и када су сви наши непријатељи уједињени у нападу на Вучића.

"Управо зато, и у очекивању онога што ће председник Вучић сутра рећи о Косову и Метохији, желим да му пружим недвосмислену подршку да настави да води одлучну политику заштите државних и националних интереса. Са друге стране, имамо неодговорну антидржавну и антисрпску политику опозиције која користи све могуће разлоге и поводе, почев од наводне штетности литијума, до питања посете председника Израела, ситуације на КиМ, напада на Србе у БиХ, односа према Русији и Кини... Све то слаби национални и државни интерес и има за циљ да ослаби Србију", нагласио је.

Дачић је рекао да "само јака Србија може да одбрани националне и државне интересе и да само јак председник може да води земљу у овако тешким условима".

"Знајући колико он значи за Србију у међународним односима, дајем недвосмислену подршку његовој политици у тешким, одлучним тренуцима за Србију и сигуран сам да ће донети праве одлуке за даљу судбину Србије", закључио је Дачић.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи