Читај ми!

Човић: На КиМ се спроводи апартхејд над Србима, хитно потребан програм за опстанак

Власти у Приштини сваким даном појачавају притисак на српску заједницу на КиМ гашењем институција и готово свакодневним хапшењима. Некадашњи шеф Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић каже за РТС да га не плаши Аљбин Курти, већ држање међународних фактора који, како каже, не виде опасност од избијања "огромног сукоба".

Небојша Човић констатује да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти годинама непрекидно провоцира и притиска српску националну заједницу, нарочито на северу КиМ.

"Притисак се у последње време још више повећао, у виду учесталих хапшења", наводи Човић.

Према његовим речима, на простору Косова и Метохије спроводи се апартхејд над Србима.

С друге стране, некадашњи шеф Координационог тела за КиМ истиче да га не плаши Курти коме је, како каже, задатак да непрекидно провоцира, већ држање међународних фактора.

"Они губе из вида да у Европи расте један велики малигни тумор, јако опасан који може да доведе до разбијања Старог континента. КиМ је место потенцијално огромног и опасног жаришта и сукоба", каже Човић.

Говорећи о сусрету председника Александра Вучића са европским посредником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и амбасадором САД Кристофером Хилом, Човић је рекао да Хила на том састанку видео као неку врсту додатног ауторитета и мониторинга, у смислу некаквих гаранција.

"Није добро што се Лајчак стално враћа на Охридски споразум, а при томе заборавља Бриселски споразум. Није добро што није спроведено оно што је договорено још 2013. године а то је Заједница српских општина", каже Човић.

Сматра да када се то једног дана и спроведе ЗСО ће бити нека врста невладине организације без икаквих овлашћења, а то, како истиче, није записано у Бриселском споразуму.

Човић је указао да се у одређеним дипломатским круговима, прича по оном принципу, ако немате Србе, немате проблеме.

Напоменуо је да држава под хитно мора да изнесе програм опстанка српске националне заједнице на простору КиМ.

Цело гостовање Небојше Човића можете погледати у видеу на почетку текста

среда, 11. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару