Читај ми!

Девети дан блокаде српских институција на северу КиМ – омогућен саобраћај преко пунктова Мердаре и Брњак

Приштинска полиција већ девет дана блокира зграде српских институција на северу Косова и Метохије. Више стотина запослених и даље не може на своја радна места. Привремене институције из Приштине отвориле су после подне, око 17 часова, административне прелазе Мердаре и Брњак. Више српских удружења уклонили су пре тога блокаде административних пунктова из правца Београда.

Премијер Србије Милош Вучевић поновио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има намеру да етнички очисти Косово и Метохију од Срба. Оцењује да Србија има две опције – прва је политичка и дипломатска борба, а друга да Курти увуче Србију у сукоб.

Тзв. косовска полиција је јуче саслушала представника Српске листе Зорана Тодића. Тодић је четврти челник институција Владе Србије, чије је објекте власт у Приштини акцијом полиције затворила прошле недеље.

Због узурпирања српских институција, јуче нешто после 18 часова почела је блокада саобраћаја пар километара од административног прелаза Јариње.

Председник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић рекао је да су блокирана четири од пет прелаза из правца централне Србије и Црне Горе.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак борави у Приштини како би припремио следећу рунду дијалога главних преговарача. Након сусрета са приштинским представником Бесником Бисљимијем рекао је су се договорили о датуму састанка, али да не жели да га саопшти.

Изасланик ЕУ је најавио да је током састанка било речи и о отварању моста на Ибру, у Косовској Митровици, и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али само у сарадњи "са међународним партнерима Приштине".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упитао је због чега Лајчак сада споразум о мосту на Ибру измешта из бриселског дијалога, а "до јуче је то питање најављивао као главну тему разговора у Бриселу".

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару