Помоћник генералног секретара НАТО-а: Некоординисано деловање на северу угрозиће и трупе Кфора

Помоћник генералног секретара НАТО-а за операције Томас Гофус изјавио је да некоординисано деловање, посебно на северу Косова, може повећати ризик од насиља, угрозити безбедност свих људи на локалу и у региону и угрозити трупе КФОР-а.

"Током протекле године повећали смо број трупа на Косову, како бисмо се, нажалост, позабавили изазовнијим безбедносним окружењем и поновним избијањем тензија. Ово још једном показује брзу посвећеност НАТО савезника и партнера одржавању безбедности дуж Косова и Балкана уопште", навео је Гофус за РТК након састанака које је одржао са представницима институција у Приштини.

Навео је да додавање војних трупа, које је тренутно неопходно, није решење за дугорочни мир на Косову, већ је решење политичко.

"Од суштинске је важности да и Приштина и Београд буду конструктивно укључени у дијалог уз посредовање ЕУ како би се решила преостала питања. Настављамо да позивамо све стране да без одлагања имплементирају постигнуте споразуме. Као што смо видели, изненадне и некоординисане акције, посебно на северу Косова, могу повећати ризик од насиља, које угрожава безбедност свих људи на Косову и угрожава трупе Кфора", рекао је званичник НАТО-а.

Гуфус је додао да то погоршава забринутост НАТО-а и партнера за стабилност региона и Косова и безбедност његових трупа. Рекао је да војници Кфора остају привржени својим дужностима, посебно на северу Косова, уз редовне патроле и помно праћење ситуације на терену.

"Они раде без престанка да би ситуација била мирна, спроводећи мандат УН. То сам рекао свима са којима сам разговарао, да је важно имати координацију са НАТО-ом о низу питања, укључујући и мост на Ибру", подвукао је Гофус.

Премијер Аљбин Курти није потврдио да је са Гофусом разговарао о отварању моста у Косовској Митровици.

У саопштењу се наводи да је Курти захвалио Гофусу на континуираном и позитивном доприносу мисије Кфора и НАТО-а, као и на посвећености очувању мира и безбедности.

"Курти је истакао важност продубљивања сарадње наших безбедносних и одбрамбених институција са Кфором и НАТО-ом и континуиране координације. Социо-економски и демократски напредак земље иде руку под руку са владавином закона и реда, којој посвец́еност остаје непоколебљива и на услузи свим грађанима без разлике", наводи се у саопштењу.

петак, 30. август 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару