Читај ми!

Макронова посета потврда препознавања Србије као партнера на кога се рачуна

Француски председник Емануел Макрон стиже у другу званичну посету Србији. Макрон је уочи посете Србији јасно назначио европску перспективу Србије, и то да Француска препознаје нашу земљу као лидера у региону и партнера на кога рачуна, каже за РТС Александра Колаковић из Института за политичке студије.

Од 2019. године и прве посете Макрона Србији сарадња две земље се убрзава, а сада се преговара и о "рафалима". Економска сарадња је интезивна последњих година, али су очекивања знатно већа, сматра Александра Колаковић.

"Ми смо у априлу добили потврду да се активно ради на припреми финалног уговора за 'рафале', сада се ради на безбедносним гаранцијама. С једне стране ту су гаранције о испоруци и роковима о којима ћемо можда данас чути нешто више, а са друге стране ту је и геополитички апект безбедности када је реч о улози Србије у региону, и на пољу економије и на пољу безбедности. Од рата у Украјини знатно су измењени односи у свету, и у интересу је Европе да Србија буде усклађена са њеном политиком", каже за РТС Александра Колаковић из Института за политичке студије.

Економија кључна тема

Француске компаније овде запошљавају више од 12.000 људи, трговинска размена је у суфициту на српској страни управо због тих компанија - попут "Мишлена".

"Економија је дефинитивно кључна тема у разговорима. Наведено је неколико области: енергетика, вештачка интелигенција, здраство, научна сарадња и култура. Повезивање науке и привреде, у смислу економије, је сада веома битно. Постоји широк спектар споразума који се односи на умрежавање  људи из различитих области. Компанија 'Шнајдер' и у прошлости је била присутна у Србији, некада су то били топови, касније енергетика, а сада је то и ИТ сектор. Трансфер знаља и технологија је постојао и у прошлости, а сада треба видети како Француска види своју улогу у будућности на пољу енергетике. То је дуг процес, али можда видимо неке споразуме и на том пољу", наводи Колаковић.

Разумевање за положај српског народа на КиМ

Када је реч о политичком аспекту посете Макрон је подсетио и на француско-немачки план, Охридски споразум и формирање Заједнице српских општина.

"Макрон говори о томе да је Европа потребна Србији, али и да је Србија потребна ЕУ. Он је поновио посвећеност реализацији мапе пута који укључује и формирање ЗСО и наглашава се разумевање за положај српског народа на КиМ. Очекујем да то да резултате у будућности", истакла је за РТС Александра Колаковић из Института за политичке студије.

четвртак, 29. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару