Читај ми!

Вучић: Морам да гледам десет година унапред, важно да са Француском разговарамо о нуклеарним капацитетима

Председник Александар Вучић изјавио је, поводом најаве посете председника Француске Емануела Макрона, да је страховито важно да се разговара о нуклеарним капацитетима, јер без тога не види решење за снабдевање електричном енергијом. Очекује да се у наредна два дана заврше преговори око раста минималца, док је његова молба Влади да то повећање буде скоро 14 одсто.

Председник Вучић, поводом најаве посете председника Француске Емануела Макрона, рекао је за Пинк да је то веома важна посета за Србију.

"У два града ћемо угостити Макрона, мислим да је то и посебна пажња и поштовање које показује француски председник", сматра Вучић.

Теме разговора ће бити, наводи, потписивање много споразума, а један од њих је са француском електрокомпанијом, да за неколико година не бисмо били земља без електричне енергије.

"Трудимо се да пронађемо решење да за седам, осам или 10 година не будемо земља без електричне енергије. Многе ће земље имати проблеме са електричном енергијом. Нама тек долазе електрификација од пруга до аутомобила електричних и пуњача, неопходних свуда, до 5Г мрежа", рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да нико није наиван да поверује у "бесмислице" појединих медија да француски председник долази у Србију због договора о складиштењу нуклеарног отпада на територији наше земље.

Вучић је наломенуо да се о томе никада није разговарало, да постоји закон који то спречава и да то није интерес Србије, али да се разговарало на његову иницијативу о сарадњи са ЕДФ-ом.

О сарадњи да ЕДФ, напомиње Вучић, није се разговарало на Макронову, већ на његову иницијативу.

"Морам да гледам десет година унапред", поручио је Вучић.

Према његовој оцени, страховито је важно да се разговара о нуклеарним капацитетима, јер без тога не види решење за снабдевање електричном енергијом.

"Да нисмо сачували угаљ, сада не бисмо имали струју", указао је председник.

Теме разговора са Макроном биће, додао је, јачање Војске Србије, пошто се, иако још није готово. напорно ради око уговоора за авионе "рафале".

Нагласио је и политички значај посете француског председника и за европски пут Србије и економију.

Вучић је најавио да ће у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана, и да ће учествовати на предстојећем глобалном форуму у Чешкој.

"Молба Влади да повећање минималца буде скоро 14 одсто"

Председник очекује да се у наредна два дана заврше преговори око раста минималне зараде у 2025. години и да је његова молба Влади да то повећање буде скоро 14 одсто, како би први пут минимална зарада покрила минималну потрошачку корпу.

"Дакле, сигуран сам да би синдикати били задовољни, радници пре свега би били задовољни, обични људи би били задовољни. Е сад, послодавци не могу да буду незадовољни, држава на себе преузима добар део тих трошкова, пре свега кроз већи део неопорезоване зараде, дакле, и на друге начине, тако да верујем да су то важне теме и много тога значајног је пред нама и надам се и уверен сам да ћемо успети да наставимо оваквом стопом раста, да можемо за 11 одсто да увећамо пензију и да од 1. децембра буду исплаћени пензионери", рекао је Вучић.

Истакао је да ће до децембра 2025. године просечна плата бити 1.000 евра, што значи и већу куповну моћ.

"Наш скок плата и пензија је увек значајно већи него што је инфлација, која зависи и од скока цене нафте. Инфлацију ћемо да држимо, биће четири одсто, ја мислим, у јуну. После тога је смањујемо даље. Наш је циљ да она иде испод три одсто. А кад вам је инфлација на годишњем нивоу три или четири одсто ви повећате за осам одсто, значи да сте за четири одсто реално увећали животни стандард људи. Верујем да ће плата просветним радницима бити значајно већа него свима другим у јавном сектору", рекао је Вучић.

"Преместићу канцеларију председника у Подриње у првој половини септембра"

Очекује да у првој половини септембра оде у Подриње и тамо премести канцеларију председника Републике на седам дана, где ће примати и стране званичнике.

"И тамо ћу да примим и све странце и све домаће и све друге. Радићу оданде, разговарати са народом", рекао је Вучић.

понедељак, 26. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару