Читај ми!

Миливојевић: Косово и Метохија биће једна од кључних тема током посете Макрона

Посета Емануела Макрона Србији је важна и Француска као држава са озбиљном међународном позицијом има значајну улогу у остваривању српских државних и националних интереса, рекао је за РТС некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. Оценио је да ће једна од кључних тема бити питање Косова и Метохије, али да ће се разговарати и о економији, као и о сукобима у Украјини и на Блиском истоку и позицији региона у глобалним односима.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да Србија са Француском има потписан споразум о стратешкој сарадњи и да у Француској видимо саговорника и партнера у ужем западном кругу земаља које су за Србију значајне.

Говорећи о предстојећој посети француског председника Емануела Макрона Београду, Миливојевић је рекао да је реч о важној посети, јер Француска као држава са озбиљном међународном позицијом има значајну улогу у остваривању српских државних и националних интереса.

"Мислим да ће једна од кључних тема бити питање Косова и Метохије, положај српског народа, улога Кфора у чему Француска учествује и обавеза међународне заједнице да штити положај и права српског народа на Косову и Метохији", оценио је Миливојевић.

Додао је и да улазимо у период који је изузетно важан када је реч о Косову и Метохији и да је за Београд битно разумевање о положају српског народа, о понашању приштинске стране и о потребни поштовања међународних обавеза.

"Поред билатерале, где ће доминирати економија, важна и незаобилазна питања су и рат у Украјини и рат на Блиском истоку, глобални односи, место региона у свему томе", напоменуо је Миливојевић.

"За нас је врло важно да Француска има у виду оно што је мандат Кфора и оно на шта се и сам Кфор позива, а то је да делује у складу са Резолуцијом 1244 и да је неопходно спречити даљу ескалацију мера које предузима Приштина и омогућити нормалан живот српском народу. У том контексту и наставак дијалога. То од нас не зависи, то треба поменути и овог пута", истакао је Зоран Миливојевић.

Миливојевић мисли да је улога Француске доста важна, због нове администрације ЕУ која долази, због новог високог представника, али и због интереса свих страна за мир и стабилност у овом региону који зависи од наставка дијалога.

"Наставак дијалога, мислим да је conditio sine qua non (услов без којег се не може, прим. ред.)за интерес свих да се обезбеди мир на овим просторима и ту Француска може да одигра важну улогу. Видели смо и до сад да је одиграла улогу у вези са Саветом Европе, али и за наставак дијалога, мислим да Француска ту може играти важну улогу", истакао је Миливојевић оценивши да је Француска једна од најважнијих чланица Европске уније.

Говорећи о дешавањима у свету, Миливојевић је оценио да није уверен да ће регион Западног Балкана бити мирнији и да ситуација у нашем региону зависи од расплета рата у Украјини који се, како је навео, компликује након упада украјинских снага на територију Русије, али и да ће ситуација бити много јаснија након председничких избора у САД.

Разговор са Зораном Миливојевићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 26. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару