Читај ми!

Безбедносни ризик на КиМ константан упркос апелима – Приштина се спрема за изборе, Срби страхују од отварања моста

О безбедности на Косову и Метохији и могућим последицама једностраних потеза Аљбина Куртија, председник Александар Вучић разговарао је са помоћником генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбедносну политику Борисом Ругеом. Пренео му је да је хитно потребно враћање Приштине дијалогу и формирање Заједнице српских општина. Од Кфора очекује да делује у складу са мандатом како би заштитио Србе у јужној покрајини. Срби и даље страхују од отварања моста у Косовској Митровици упркос апелима међународне заједнице да Приштина одустане од те намере.

Након протеривања из градова на КиМ пре више од две деценије, једина урбана средина у којој и данас живе Срби је Косовска Митровица. Министар спољних послова Марко Ђурић управо у томе види разлог за све веће притиске на становнике града на Ибру. Уверен је да је циљ режима у Приштини њихово исељавање.

"Oвде се ради о једној организованој, добро осмишљеној, прецизно реализованој кампањи етничког насиља над Србима на КиМ. Контраст у деловању између Куртијевог режима и државе Србије никад није био већи. Ми делујемо у смислу подршке свим заједницама и јачања владавине права, дијалога. Они делују на тај начин да неће чак ни да се одазову ни позивима Жозепа Бореља на састанке", рекао је Ђурић.

На једностране потезе привремених институција међународна заједница за сада реагује само саопштењима. Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер још једном позива на дијалог.

"Суочавамо се са неким изазовима са актуелном владом Косова који су утицали на квалитет нашег партнерства. Како је раније рекао портпарол Стејт департмента, америчка влада се нада да ће се влада Косова вратити блиском и конструктивном ангажману са САД, ЕУ, НАТО-ом и другим међународним партнерима Косова", истакао је Ховенијер.

Изборна кампања и положај Срба 

У међувремену, политички актери у Приштини спремају се за изборе заказане за 9. фебруар идуће године.

Познаваоци прилика у јужној покрајини очекују кампању која ће се одразити на положај српске заједнице, како од владајућег Самоопредељења, тако и од осталих странака.

Некадашњи председник Скупштине општине Северна Митровица Немања Бишевац сматра да ће, осим изјавама и конкретним делима, покушати да прикажу како имају пуну владавину права на северу стварајући лошу атмосферу за српску заједницу.

"То, нажалост, никоме на северу неће донети добро, а ни целом српском народу на целом простору Косова", каже Бишевац.

Положај Срба и све сложенија ситуација на КиМ брину председика Александра Вучића – то је пренео помоћнику генералног секретара НАТО-а током састанка у Београду.

Навео је да је ризик од ескалације константан због неодговорних одлука и понашања Приштине.

Неопходно је, каже, јачање дипломатских напора и координација са снагама Кфора у складу са Резолуцијом 1244, како би се осигурала безбедност Срба на КиМ.

среда, 21. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару