Стано: Отварање моста на Ибру решавати кроз дијалог

Питање отварања главног моста на Ибру у Косовској Митровици, као и сва проблематична питања, мора да се решава кроз дијалог, а не једностраним одлукама, рекао је портпарол Европске комисије Петер Стано. Европска унија не би подржала нешто у Србији што иде против еколошких стандарда Уније, каже Стано.

Петер Стано изјавио је за Н1 да питање отварања главног моста на Ибру у Косовској Митровици, као и сва проблематична питања, мора да се решава кроз дијалог, а не једностраним одлукама.

"Мостови обично спајају људе. Нажалост, ситауција коју имамо на северу Косова и у Митровици је резултат великог броја тешких политичких околности. Зато и јесмо стално говорили да је то експлозивно питање, проблематично питање, и као сва проблематична питања мора да се решава кроз дијалог. Јер ако имате проблем, онда га решавате дијалогом, а не преко једностраних одлука", рекао је Стано.

Подсетио је да су прошле недеље амбасадори Квинте рекли премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да не повлачи једностране потезе и не отвара мост, али да је он, изгледа, одлучан да то уради.

"Зато смо рекли, 'не, то ће имати веома негативне ефекте'. Ми молимо власти да спрече, и да избегавају кораке који ће водити ка већим конфронатацијама и ескалацији. Јер то штети људима на терену и штети и вама, јер је Косово под мерама ЕУ и под неким мерама САД због поновљеног, доказаног, повлачења потеза који воде ка ескалацији", навео је Стано.

"ЕУ не би подржала нешто у Србији што иде против стандарда о животној средини"

Петер Стано је рекао да је ЕУ свесна свих нелагода које су се појавиле у делу популације везано за литијум, за пројекат Јадар, али је истакао да је ЕУ заједница са вероватно највишим стандардима у свету што се тиче животне средине, чисте производње, чисте енергије, чистог рециклирања и рехабилитације животне средине.

"То су европски стандарди. И све што радимо са Србијом вођено је тим стандардима, јер Србија има обавезу да у току процеса придруживања преузме те стандарде", навео је Стано.

Према његовим речима, порука потпредседника Европске комисије Милоша Шевчовича када је био у Србији да потпише Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, била је јасна, а у основи меморандума о стратешком парнерству је прављење оквира, постављање стандарда.

"И нећемо одустати од стандарда. Дакле, све што се ради у Србији мора да се ради према тим стандардима и уз поштовање тих стандарда. Наравно, ми нисмо укључени у конкретан пројекат. То је на националним властима", рекао је Стано.

субота, 10. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару