Читај ми!

Вучевић: Влада води политику мира, стабилности и економског развоја

Премијер Милош Вучевић који ће сутра представити резултате сто дана рада Владе Србије рекао је да је овај период рада обележен континуитетом претходних влада и јасном политиком, а то је чување мира и стабилности и економски развој земље.

Вучевић је за Танјуг рекао да овај сазив са поносом истиче да је влада континуитета и то од прве владе Александра Вучића 2014. године.

"Затим од његове друге владе 2016. године, онда три владе Ане Брнабић и до данас постоји једна јасна политика континуитета, а то је чување мира и стабилности, зато што је то наш национални интерес, не знак слабости, него амбијент да Србија може даље економски да се развија", рекао је премијер.

Он је додао да је врло важно што су се наставиле економске реформе и што је просечна зарада виша од 100.000 динара.

"Не стајемо на томе, чека нас повећање пензија и идемо ка оном крајњем циљу који смо зацртали до краја мандата ове владе, а то је да у 2027. години просечна зарада у Србији буде 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада 650 евра", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да су почеле и пробе нових енергетских постројења, као што је Kостолац Б3 на који се дуго чекало.

"Завршена је велика реконструкција рафинерије у Панчеву, спремамо нову рафинерију у Србији, јер је то неопходност, спремамо нови нафтовод, односно конекцију према Мађарској, да не зависимо само од 'Јанафа'. Сачували смо макроекономску сигурност, спустили смо инфлацију на око четири одсто, али морамо да се позабавимо како се формирају цене у малопродајним ланцима", рекао је Вучевић.

Kако је додао, сматра да су неки производи неосновано скупи у односу на исте производе у региону и у Европи.

Независна политика - чување традиционалних пријатељстава

Премијер је рекао да су покренуте и стратешке одлуке и у области информисања и технологије, али и да се настављаја процес реформе медијског сектора.

"Најважније је пре свега да сачувамо Србију, да водимо слободарску и независну политику, то је кровни део наше политике и ове владе. То значи да је Србија слободна и независна држава, да води своју политику, да наши интерес јесте да постанемо пуноправни члан ЕУ, али ми не верујемо у одрицање од традиционалних пријатеља", рекао је премијер за Танјуг и навео да су традиционални пријатељи Русија, Kина, Индија те многе афричке, азијске, јужно или латиноамеричке државе. Истакао је да не треба запоставити ни Јужну Kореју ни Јапан.

Што се тиче унутрашњих ствари, Вучевић додаје да се наставља даље са реформом изборног законодавства, и да се иде на пуну имплементацију онога што су препоруке ОДИХР- а. 

Прво треба да буду испуњени сви услови и предуслови - тек онда нови пројекат

Он је додао да је отворена једна широка расправа која је донела доста буре у јавности, али је битна, а то је питање вредносног ланца и коришћења минерала и руда које Србија има.

"На корист наше државе, не на корист неке друге државе или неке приватне компаније, не искључујем да и они имају профит, али ми као влада, председник, који је директно биран од грађана Србије, водимо рачуна о нашим државним и националним интересима. Да ли је нешто добро за здравље наших грађана, да ли је безбедно за животну средину и да ли доноси економски бенефит, односно плус за наше грађане. Ако су та три услова испуњена, а пре свега прва два предуслова, онда можемо причати о новим развојним пројектима", додао је он.

Најтежи проблем питање Косова и Метохије

Вучевић је истакао за Танјуг да је много изазова пред Владом и да је најтежи проблем питање Kосова и Метохије.

"Свакодневно се суочавамо са великим проблемом на KиМ и за ових сто дана владе имали смо много напада на Србе, хапшења, забране наше робе, напади на амбуланте, затварање поштанске станице, сада затварање поште, мислим да је остало само образовне установе да нам нападну. Напади на електроенергетски систем који је био у саставу ЕПС-а на територији KИМ. Прогон и терор цивила свакодневно, и забринут сам због могућности да Аљбин Kурти реализује своју идеју, а то је отварање моста између Јужне и Северне Kосовске Митровице за саобраћај. То је нешто што ме јако брине", рекао је Вучевић.

Он је додао да се данас о томе разговарало и на седници владе са директром Kанцеларије за KиМ Петром Петковићем, који је како је навео, премијер добио задатак да врши константан притисак на земље Kвинте, али на све оне које су укључене у те процесе, да се то не дозволи, пре свега, KФОР да буде свестан ризика који би таква акција од стране приштинске и албанске власти могла донети.

Вучевић је рекао да морамо да сачувамо мир и да не смемо да наседнемо на провокације Аљбина Kуртија, јер је њему потребан сукоб.

Регионални односи Србије

"Молим грађане Србије да немају утисак да је Србија слаба, да не наседнемо на тај сценарио који је написан још деведесетих година, да ми испаднемо лоши момци. Морамо да будемо паметни и да покажемо и стратешке и тактичке спремности да не наседнемо на те провокације", истакао је премијер.

Вучевић је рекао да су питање мира у региону, односи у Босни и Херцеговини такође важни за ову Владу, као и положај Срба у Црној Гори.

Премијер је рекао да ће сутра на сто дана владе представити суштински програм владе, али нови замајац и нову енергију и позвати све да раде на унапређењу Србије.

"Да се вратимо и радној етици, да схватимо да кад радимо имамо мостове, велике центре, хотеле, чувамо природу, имамо јачу војску, имамо већу безбедност, имамо боље опремљену полицију, боље опремљене клиничке и болничке центре, домове здравља, не затварамо руднике, поштујемо рударе, гледамо да им повећамо зараде, више улажемо у културу, наравно, у спорт, све оне области које чине живот једне државе или амбијент једне државе", рекао је премијер.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару