Читај ми!

Стано: Мере ЕУ против Приштине могу да се појачају ако се ситуација не промени

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас, поводом најновијих акција против Срба на КиМ, да мере ЕУ против Приштине које су на снази могу да буду појачане ако се сви актери у ЕУ сагласе да је то потребно. Истакао је да Приштина, уместо корака ка деескалацији, предузима све више једностраних акција које воде ка ескалацији.

Петер Стано на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да се Унија нада да ће Приштина "коначно чути поруке" ЕУ и међународних партнера да се не ангажује у "низу контрапродуктивних, негативних, једностраних и некоординисаних корака" и да ће спречити да дође до тога да се разматра које ће мере бити предузете као одговор, уколико се ситуација не промени.

Стано је на тај начин одговорио на питање шта ЕУ планира да предузме поводом све учесталијих акција Приштине против Срба на КиМ и да ли ће мере против Приштине остати на снази након хапшења петорице Срба, затварања девет филијала "Поште Србије" и најава о отварању моста преко реке Ибар.

Портпарол Европске комисије је, када је реч о томе шта ЕУ планира да уради, нагласио да су мере против Приштине и даље на снази, јер државе чланице нису још одлучиле да делују на основу извештаја високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља, који је поднет пре неколико недеља, а у којем је препоручено укидање мера Приштини.

Истовремено је оценио да то и не чуди, јер су мере уведене администрацији у Приштини у јуну прошле године "због чињенице да је било толико тога што се дешавало што је водило ка ескалацији".

"Уместо корака који воде ка деескалацији, ови људи предузимају све више једностраних акција и корака који воде ка ескалацији", подвукао је Стано.

"Мере се могу појачати или ублажити зависно од развоја ситуације"

Нагласио је да су мере и даље на снази и да се оне могу појачати или ублажити зависно од развоја ситуације.

"Имамо мере на снази и ове мере се могу појачати ако се сви актери ЕУ сагласе да их треба појачати", поручио је Стано.

Подсетио је и да је ЕУ изнела своје ставове, када је реч о рацијама у експозитурама "Поште Србије" и напорима да се, како је рекао, "једнострано отвори мост преко реке Ибар".

"У последњих неколко дана, врло јасно смо изнели свој став колегама на Косову на више нивоа, на више начина и преко много партнера. Није само ЕУ, већ у основи сви међународни партнери Косова говоре администрацији у Приштини да се не ангажује у овој серији контрапродуктивних, негативних, једностраних и некоординисаних корака. Надамо се да ће коначно чути поруку и спречити нас да морамо да разматрамо какве ћемо мере разматрати да предузмемо као одговор, ако се ситуација не промени", закључио је Стано.

Стано је недавно упозорио да затварање девет филијала "Поште Србије" на северу КиМ води ка додатној ескалацији и поручио да ЕУ очекује од Приштине да преиспита ову одлуку и бави се овим питањем у оквиру дијалога са Београдом, који се води уз посредовање ЕУ.

Европска унија је саопштила да је затварање девет филијала "Поште Србије" на северу КиМ од стране приштинских власти једнострани и некоординисани корак којим се крше договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Стано је почетком августа рекао и да би било каква одлука о евентуалном отварању моста на Ибру требало да буде донета у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

четвртак, 08. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару