Читај ми!

Петорица Срба ухапшена код Гњилана због наводних ратних злочина

Пет особа ухапшено је код Гњилана због наводних ратних злочина, саопштило је тужилаштво у Приштини. Канцеларија за КиМ потврдила је да су сва петорица Срби, који су ухапшени по директном налогу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Чланови породица ухапшеног Драгана Ничића, просветног радника у пензији претходно су РТС-у пренели да је четворица Срба ухапшена јутрос у Пасјану. Осим Драгана Ничића, ухапшени су и Драган Цветковић, Слободан Јевтић и Милoш Шошић, а Канцеларија за КиМ је навела да је пети Ненад Стојановић.

Ухапшени су акцији специјалних јединица полиције из Приштине, потврдили су РТС-у у команди полиције региона Гњилане, не наводећи друге детаље, јер случај није у њиховој надлежности.

Акција је спроведена по налогу специјалног тужиоца из Приштине, навели су у породици ухапшеног Ничића, додајући да је полиција током акције претресла њихову кућу, али није пронашла никакво оружје или било шта друго сумњиво.

Хапшење четворо Срба у Пасјану узнемирило је житеље тог највећег српског села у Косовском Поморављу.

Поводом хапшења код Гњилана, огласило се специјално тужилаштво у Приштини које је навело је да је у данашњој акцији ухапшено пет особа осумњичених за кривично дело "ратни злочин", који су наводно били припадници нередовних формација војске и полиције током сукоба на КиМ, пре 25 година.

"У оквиру ове радње, по налогу Специјалног тужиоца, приведена су лица иницијала: Д. Ц., Д.Н., Н. С., С. Ј., М. Ш., за које постоји основана сумња да су исти, у саизвршилаштву са другим НН, лицима, наоружани и обучени у маскирне униформе и нередовне униформе српске полиције или војске, 5.04.1999. године, у раним јутарњим часовима, извршили су акцију у селима, Ливоч, Пограђе и Угљаре", наводи се у саопштењу тужилаштва.

У њему се тврди да су наводно "намерно убијали, ранили, живе спаљивали албанске цивилне жртве, узимали таоце, силовали, тукли, малтретирали, физички и психички мучили, пљачкали, уништавали имовину Албанаца и спаљивали, протеривали албанско цивилно становништво, уништаване и злоупотребљаване културне и верске објекте, радње санкционисане у складу са локалним законима, обичајима ратовања и Женевским међународним конвенцијама и додатним протоколима".

Специјално тужилаштво ће предузети даље законске процесне радње за наведена лица, док не настави са истрагом овог кривичног предмета.

Додаје се да је акција хапшења уследила после вишемесечних истрага, а да су у њој учествовали полиција, управа за ратне злочине и тужилаштво у координацији са безбедносним институцијама и надлежним судом.

Тужилаштво не наводи место акције и хапшења пет особа.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару