Вучић: Макрон долази у септембру, поносан сам како смо се представили на Олимпијским играма

До 5. или 6. септембра може да се очекује посета Маркона Србији, рекао је председник Александар Вучић у Паризу. Истакао је да је веома поносан на то како је наша земља представљена на Олимпијским играма.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће до 5. или 6. септембра угостити француског председника Емануела Макрона и оценио да је после посете немачког канцелара Олаф Шолца и председника Кине Си Ђинпинга мало светских земаља имало такве посете у кратком року као што их има Србија.

Вучић је после отварања Српске куће у Паризу навео да је поносан на Србију, као и на то што су изасланик за западни Балкан Рене Троказ и министар спољне трговине Франк Ристер задовољни са овим што су у Српској кући могли да виде, као и сви француски гости. 

"Оно што је Србија овде уложила и показала је другачије, модерније од већине других земаља", рекао је Вучић. 

Изразио је уверење да ће Српска кућа бити дом, не само нашим спортистима већ и многим Србима који живе у Паризу.

"Тако да ће долазити у своју кућу. Драго ми је што данас можемо да угостимо овде и председника Републике Српске Милорада Додика.

Вучић је рекао да предстоји тешка утакмица наших кошакаша са Американцима и да ће председник Додик бити на тој утакмици.

Председник Вучић је додао да је спречен због политичких обавеза да присуствује тој утакмици.

"Свим срцем навијам за Србију" 

Председник је рекао да спортистима из региона жели успех на Олимпијским играма, али да навија само за Србију.

"Мађари су светска велесила. Словенци и Хрвати су регионална велесила. Изузетно су снажни и у индивидуалним и колективним спортовима. Не заборавите да су они права сила у зимским спортима", казао је Вучић, одговарајући на питање каква су његова очекивања од спортиста из региона на Олимпијским играма, које су јуче почеле.

"Уздам се у Србију, навијам за њу и волим Србију, то је мој посао", рекао је Вучић.

Додаје да када мора да подржи неку другу репрезентацију, онда је то Мађарска.

"Волим наше мађарске пријатеље. Немам проблем да то кажем", навео је Вучић.

Лавров је у праву, Запад има двоструке аршине

Председник је рекао да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у праву када каже да Запад има двоструке аршине, као и да ће Русија у политици због тога све више да користи "косовски преседан". 

Он је то рекао у Паризу одгворајући на питање новинара о изјави Лаврова да се тзв. Косово отцепило без икаквог референдума, а да је Запад на то аплаудирао.

"То је тачно, ту нема дилеме. Не бих ја да говорим о томе да сам на западу шта бих одговорио Русима, нека они одговарају. А што се мене тиче Лавров је у праву, јер када су нам отимали Косово била су им пуна уста људских права и животних судбина, а у вези Крима се позивају на Повељу УН што нама нису дали, тако да ништа ново. Чак су на Криму спровели референдум, на КиМ нису, јер су им рекли да САД могу шта хоће и да раде шта су хтели", рекао је Вучић.

Он је додао да то сада на западу постаје политичка мука и да не знају шта да раде са тим.

"Руси ће све више косовски преседан да користе у политици", рекао је он и додао да Србија трпи притиске већ годинама и пре него што је почела специјална операција у Украјини.

На питање да прокоментарише изјаву генерала у пензији Момира Стојановића о томе да је решење за КиМ референдумско питање, али да прво треба створити услове, Вучић је рекао да не може бити референдума о томе.

"Какво референдумско питање? Да ли ћемо да дамо Косово? Нећемо да дамо и нећемо да идемо на референдум", рекао је Вучић.

Додао је да нема проблем да се на референдум иде око литијума, али тек када се види какве нам гаранције дају из Европе и по том питању.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару