Читај ми!

Вучевић и Дачић са Тошковским о односима и сарадњи Србије и Северне Македоније

Председник Владе Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарали су са министром унутрашњих послова Северне Македоније Панчом Тошковским о билатералним односима и сарадњи у области безбедности, али и на другим пољима од значаја за грађане две државе. Ивица Дачић је током састанка са колегом из Северне Македоније, Тошковским истакао да је МУП Србије увек имало добру сарадњу са МУП-ом Северне Македоније и да очекује да ће се та сарадња наставити истим интензитетом и у наредном периоду.

Председник Владе Милош Вучевић оценио је да се односи две земаље заснивају на традиционално пријатељским везама наших народа и добросуседским односима, додајући да је Србија опредељена у неговању партнерских веза са Северном Македонијом и пружању подршке по питању европских интеграција и регионалне сарадње.

Вучевић је подвукао значај учвршћивање сарадње у области безбедности, борбе против тероризма и илегалних миграција, као и партнерсту у оквиру ванредних ситуација. 

Говорећи о регионалној сарадњи, оценио је да је споразум у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" о преласку граница са личним исправама, пример добре праксе у интересу грађана две државе.

Када је у питању ситуација у региону, премијер Вучевић је изразио негодовање због одлуке Северне Македоније да буде коспонзор Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, наглашавајући да оваква одлука, као и усвајање Резолуције не доприносе миру и стабилности у региону и његовој чвршћој сарадњи.

Министар унутрашњих послова Северне Македоније захвалио је Србији на упућеној помоћи Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације у циљу санирања шумског пожара, који се овог месеца догодио на подручју општина Неготино, Конче и Штип. 

Тошковски је навео да је Северна Македонија опредељена за успостављање пројекта размене полицијских службеника између две земље, пре свега у туристичким областима, као и за успостављање заједничког граничног портала Србије и Северне Македоније.

Премијер Вучевић упутио је честитке новој Влади Северне Македоније и премијеру Христијану Мицкоском и изразио уверење да ће и убудуће бити настављена добра сарадња са нашим суседом Северном Македонијом. 

Дачић: Добра полицијска сарадња у свим сегментима

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић јр током састанка са колегом из Северне Македоније, Тошковским истакао да је Министарство унутрашњих послова Србије увек имало добру сарадњу са МУП-ом Северне Македоније и да очекује да ће се та сарадња наставити истим интензитетом и у наредном периоду.

Дачић је навео да је, када су били на граничном прелазу Прешево-Табановце основна идеја јесте да направе и да поново активирају радну оперативну групу која треба да се бави поједностављивањем процедура која постоје на том прелазу, како би имали једну контролу и како би све то трајало што краће. 

"Када је реч о граничној контроли, у смислу прегледа докумената треба да што више то поједноставимо како бисмо изашли у сусрет грађанима, јер и када смо доле били неки грађани су се жалили да дуго траје и да је та процедура можда превише компликована", навео је министар. 

Према његовим речима, циљ им је да то што више поједноставе, као и да је то само један од сегмената.

"Имамо читав низ других тема. Прво, сарадња у борби против криминала. То значи да наше управе и полиција сарађују на том плану, не само кад је реч о организованом криминалу, него и у криминалу уопште", рекао је Дачић.

Он је додао да када је реч о борби против илегалних миграција, против трговине људима, против шверца наркотика, против шверца оружја, као и да је неопходна помоћ међусобна у одржавању стабилног јавног реда и мира. 

"Ми смо се данас разаговарали да нам је у обостраном интересу да од августа месеца почнемо са том праксом коју до сада нисмо имали, а то је да један број наших полицајаца буде присутан за време туристичке сезоне тамо где има доста наших туриста, а то је Охридско језеро", навео је он.

Такође, веома је добро, како је рекао, и што смо успоставили линију комуникације кад је реч о ванредним ситуацијама а то су ватрогасци и спасиоци. 

Имамо и заједничку борбу против ирегуларних миграција и морам да кажем да и Северна Македонија и Србија имају сличан проблем, а то је да нама илегалне миграције прете из ЕУ. 

Дачић је навео да су то проблеми са којима се сваки дан суочавамо, као и да због тога тражимо да од ЕУ да нам помогне, како бисмо имали што бољу контролу на нашим границама, као и да помажемо једни другима и кад је реч о илегалним мигрантима.

Тошковски: Заједничка сарадња против криминалних група 

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Панче Тошковски захвалио је колеги на гостопримству и навео да је за њих кључно да могу у заједничкој сарадњи да делују против криминалних група с циљем да се боримо са органозованим криминалом. Додао је да су фокус разговора били и побољшање сарадње у области граничних прелаза. 

"За нас је круцијално да можемо у заједничкој сарадњи да делујемо против криминалних група, са циљем да можемо да се боримо са организованим и транснационалним криминалом. Осим борбе против организованог криминала фокус разговора су били и побољшање сарадње у области граничних прелаза", изјавио је он.

Навео је да је кључно у оквирима будућег реформисања у оквирима Министарства унутрашњих послова повезаност са континуираним обукама и сарадњом између наша два министарства, између центара за обуку које имамо. 

"Све у циљу да можемо да разменимо наша искуства и имамо још професионалнију полицију", рекао је Тошковски, захваливши се још једном на помоћи коју је Република Србија пружила у оквиру кризне ситуације коју је имала Република Северна Македонија.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару