Вучић: Пензије ће да порасту минимум 10 посто, значајно повећање плата у просвети

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у наредне три године сву снагу и енергију мора да усмери у напредак и раст земље. Вучић је најавио да ће пензије да порасту минимално 10 посто и да та одлука може да се очекује од новембра, децембра или јануара у зависности од тога када ће бити усвојен буџет. Најавио је и значајно повећање плата у просвети.

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.

"Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо", рекао је Вучић гостујући на Првој.

Каже да ће бити свакако значајног повећања минималне зараде.

"Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја", рекао је Вучић.

Вучић је за ТВ Прва навео да је, пошто избора неће бити наредне три године, до 2027, циљ сада да покуша да се до краја августа све припреми за даљи раст плата и пензија.

"Желим да поставимо све и идемо на повећање плата и пензија, а да не убијемо послодавце, да то буде стабилан напредак људи. Инфлација неће прелазити четири одсто, јул је био лошији због повећања цена нафте, верујем да ће у августу ићи у рикверц што ће смањити инфлацију. На то повећање плата мора да буде веће, посебно пензија. Плате и пензије не смеју да касне", рекао је Вучић.

Према његовим речима, битно је да се у наредне три године остави неки траг.

"За три године ће бити 15 година да сам на власти - два пута сам биран за предсеника, био сам председник и потпредседник владе. Никада нико бар скоро неће тако убедљиво да победи на председничким изборима. То смо успели захваљујући великом раду и јер су људи знали да радимо не лаке ствари и ствари које нису популарне", рекао је Вучић.

Он је рекао да нико није био за мере фискалне консолидације, али је знао да говори истину и да не обмањује грађане.

"Када смо извукли земљу из фискалног проблема кренуло је на боље. Када доносите такве одлуке лако је мени да седим и свађам се са опозицијом. Али пролети две, четири, пет година и кажете шта сам урадио иза себе, које пруге, плате, пензије, какав курс динара имамо. Волео бих да 2027. могу да се бавим нечим другим и да оставим иза себе наслеђе промењене свести великог броја нас, доста тога учињеног", рекао је Вучић.

Истрага ће показати све мотиве убиства Крсмановића

Председник Вучић изразио је саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића и рекао да у вези са убицом има много чудних ствари, да је истрага још у току и да ће тек показати све мотиве.

Вучић је рекао за Прву да је то ужасна трагедија и да су наши органи радили свој посао, као и да је БИА на основу обавештења градоначелника Лознице о кретању лица осумњиченог за тероризам и за убиство полицајца, реаговала и да је САЈ реаговао у складу са законом и овлашћењима које имају.

"И то је то. Оно што је важно, то је да ће истрага тек показати све мотиве. Има много чудних ствари у целој причи, али ја, за разлику од неких других у региону, не трчим пред руду и не доносим закључке на основу прича и теорија завере, а много их има у овом случају. Није фер и бесмислено је неког другог и неког више окривљавати без довољно показатеља и стварних материјалних доказа", рекао је Вучић.

Каже да има још једно лице српске националности из једне друге државе у региону које је помагало.

"И све је врло чудно, као и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве", рекао је Вучић.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару