Читај ми!

Брнабић: Србија више није на маргини, домаћини смо самита на ком се одлучује шта ће покретати свет

Немачки канцелар Олаф Шолц који борави у Београду, учествоваће на Самиту о стратешким сировинама у Палати Србије где ће, како је најављено, бити потписан Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима. Председница Скупштине Србије Ана Брнабић наводи да данашњи самит показује колико се позиција Србије у свету променила набоље, захваљујући и стратешким сировинама као што је литијум.

Немачки канцелар Олаф Шолц допутовао је синоћ у посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић. 

Немачки канцелар Олаф Шолц, који је синоћ допутовао у Београд, учествоваће на Самиту о стратешким сировинама у Палати Србије где ће, како је најављено, бити потписан Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Ана Брнабић је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навела да данашњи самит показује да се променила позиција Србије у свету, те да ми више нисмо на маргини већ смо неко са ким се разговара.

"У  Палати Србија ће се одржати изузетно важан самит. То је самит о стратешким сировинама и тај самит је нешто што, рекла бих, показује колико се променила позиција Србије у свету. Па на крају крајева и захваљујући неким стратешким сировинама као што је литијум. Коначно и можда по први пут ми као Србија не гледамо тамо негде неки самит о стратешким сировинама на ком ће се одлучивати шта је то што ће покретати Европу и њену индустрију, свет и светску индустрију у наредних сто година. Нисмо ми више на маргини, ми смо сада ти који разговарају, са којима се разговара. Ми смо ти који су домаћини таквог самита", наводи Брнабићева.

Навела је да ће на самиту, између осталих, бити бити присутан и главни шеф Мерцедес Бенца, председница Европске банке за обнову и развој, главни људи у Немачкој развојној банци КфW, затим Италијанској развојној банци и многи други.

Ми смо земља вредности, не земља сировина

Указује да ће се на Самиту наћи Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

"Данас је на самиту на столу Меморандум о разумевању између Европске уније и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима. То је читав ланац вредности и тиме јасно кажемо да се сировине неће извозити. Ми смо земља вредности, не земља сировина", нагласила је она.

Додала је да Србија жели да од тих сировина направи вредност за све њене грађане.

"То значи да се овде праве батерије, да се овде праве електрична возила па се она извозе из Србије, да се овде праве велики системи за складиштење енергије и да се овде прави све оно што ће покретати Европу и свет у наредних 100 година, јер то у наредном веку више није нафта, него литијум и све оно што се прави од литијума", рекла је председница Скупштине.

Србија - центар одлучивања за Европу

Указала је да Србија коначно није на маргинама, него постаје центар одлучивања, макар за Европу.

Према њеним речима, литијум ће се, наравно, копати и у другим земљама, али резерве које Србија има су значајне и зато наша земља има шансу да одлучује о енергетској стабилности и сигурности читаве Европе, а то је питање наше националне безбедности.

"Овде је дилема да ли ћемо ми бити они који увозе стратешке производе као што су батерије, системи за складиштење енергије, електрична возила или ћемо бити они који извозе све стратешке производе у наредних 100 година", истакла је Брнабић.

 

Цело гостовање Ане Брнабић у Јутарњем дневнику РТС-а можете погледати у видеу на почетку текста

 

петак, 19. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару