Читај ми!

Црвени ниво претње од тероризма – појачано присуство полиције, рањени жандарм се опоравља, најава нових хапшења

Припадник Жандармерије Милош Јевремовић, који је у суботу устрељен самострелом у врат, у стабилном је стању после операције. Полиција је претресла више локација, разговарала са више десетина људи. Две особе, из Београда и Новог Пазара, притворене су, истакао је министар Ивица Дачић. Он је са амбасадором Израела посетио повређеног жандарма. И даље је на снази црвени ниво претње од тероризма, што значи да су све јединице МУП-а у највишем степену приправности.

Милош Јевремовић, жандарм рањен у јучерашњем теористичком нападу, у стабилном је стању. "Пацијент је стабилан и на континуираном праћењу у јединици интензивне неге, и сада га очекује опоравак од операције коју је имао", рекао је др Душан Мицић, начелник интензивне неге у Клиничком центру Србије.

Повређени Јевремовић показао је храброст, обученост и присебност, каже председник Александар Вучић.

"Ништа се није случајно догодило, и прецизност са којом је Салахудин Жујовић погодио жандарма и жеља да га ликвидира, и то је урадио тако да је покушао да избегне сваку реакцију жандарма, да није очекивао да је уопште могуће да му узврати. То је његов посао, да узврати на ватру, да елиминише противника, али је оно што је још важније, сачувао је себе за своју породицу, али је сачувао себе и за своју државу. За који месец он ће бити у пуној служби, да на најбољи начин обавља свој задатак. Честитам му на томе, и ускоро ће добити посебно одликовање", поручио је Вучић.

Реконструкција кретања Жујовића

Детаље напада изнео је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

"Од када је ујутру дошао из Младеновца аутобусом, по извештају полиције, он је прво ишао по граду до Синагоге. Из тога је јасно шта су биле главне и могуће мете. Зато и кажем да је наша полиција, херојским чином нашег припадника Милоша Јевремовића, у старту спречила даљи ток овог терористичког акта", истиче Дачић.

Истрага и претреси – пронађени ножеви и заставе Исламске државе

Истрага је, додаје министар, показала да је супруга нападача дан пре напада отишла у Црну Гору.

Приликом претреса његове куће у Младеновцу, полиција је пронашла рачун за самострел који је Жујовић купио у Земуну, за 6.900 динара.

Претресено је више десетина локација, па и стан у Новом Пазару у коме је живео нападач.

У стану једног екстремисте у том граду пронађени су ножеви, заставе Исламске државе и видео-запис на којем се са ножем у руци заклиње на верност тој терористичкој организацији. За тим лицем се трага.

"Једно лице које је јуче ухапшено, Игор Деспотовић, је задржано. То лице је иначе такође конвертит у ислам. Такође, приликом претреса одређено је задржавање Кемала Беговића из Новог Пазара, јер је пронађен у његовом стану прслук са заставом тзв. Исламске државе. Треће лице, Харис Шундо нема одобрен боравак у Србији, биће му изречена мера удаљења из Србије", рекао је Дачић.

Најава нових хапшења

За председника државе, терористички напад био је смишљен и планиран.

Најављује да ће бити још хапшења, и очекује да ће највећи део посла бити завршен до уторка. Каже да грађани не треба да брину за безбедност.

"Србија је једна од најбезбеднијих земаља у свету, једна од најбезбеднијих у Европи, Београд је један од најбезбеднијих градова. Ја сам поносан на ту чињеницу, ми милости према тероризму и терористима нећемо имати, и ту лекцију ће да науче. Грађани могу да буду мирни, спокојни и сигурни, држава Србија је довољно јака да се са сваким видом тероризма обрачуна", истакао је Вучић.

Амбасадор Вилан: Србији која разуме и зна које претње потичу из тероризма

Амбасадор Израела Јахел Вилан захвалио је Влади и полицији на брзом одговору на покушај терористичког акта.

"Желим да кажем; оно што се данас може десити Израелу, сутра може да се деси Европи, а нажалост десило се и Србији, која разуме и зна које претње потичу из тероризма. Сходно томе, посвећује пажњу безбедности и сигурности, а то показује поступање жандарма Милоша, и сведочи да Република Србија веома озбиљно схвата терористичке претње. Ми се сви овде осећамо сигурно и безбедно", рекао је амбасадор Вилан.

Јусуфспахић: То је чисти тероризам и неисламски чин

Председник Сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић каже да би такав нељудски чин требало додатно да уједини све грађане Србије да заједнички чувају мир.

"Он се представљао као муслиман и као Салахудин, то је чисти тероризам, неисламски чин, не знам где је могао то да научи, знам да није похађао објекте Исламске заједнице Србије", нагласио је Јусуфспахић.

Шта значи црвени ниво претње од тероризма

И даље је на снази црвени ниво претње од тероризма, што значи да су све јединице Министарства унутрашњих послова у највишем степену приправности.

Полиција ће бити на многим јавним местима.

Критичне локације су дипломатско-конзуларна представништва, државне институције, места на којима има много људи, тржни центри, железничке и аутобуске станице.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару