Вучевић: Враћање обавезног војног рока потребно да би чували мир, не за рат

Председник Владе Милош Вучевић рекао је да снажно подржава предлог обавезног враћања војног рока не да би се спремали за рат и да би спремали младиће да иду на нека бојишта и ратишта, него да би гарантовали независност, слободу и мир.

"Док сам био министар одбране, ми смо урадили тај лаборат, односно предлог одлуке о враћању, односно укидању суспензије обавезног служења војног рока, пошто је суспендовано обавезно служење војног рока 2011. и упутили то ка војном кабинету председника Републике и врховном команданту Војске Србије и сад се чека јавна расправа", рекао је Милош Вучевић у Крушевцу где је присуствовао централној државној манифестацији поводом обележавања Видовдана.

Рекао је да је ова година идеална да о томе и разговарају, јер Министарство одбране Војске Србије, како је рекао, ако се донесе таква политичка одлука, мора да има један временски оквир да припреме све оно што је неопходно за то.

"Гледао сам истраживања и постоји велика подршка за враћање војног рока. Говоримо о мушкарцима од 20 до 30 година који би служили обавезни војни рок да и подржавају такву одлуку", навео је премијер.

Вучевић је истакао да је у питању краће служење војног рока, које би трајало три до четири месеца.

Вучевић је додао и да је за то да се као што је обавезна и основна школа, да буде обавезно и средњолшколско образовање, и рекао да је на ту тему разговарао са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић.

"Забрана уласка малолетницима у стрељане била би добра корективна мера"

Вучевић сматра да би забрана уласка малолетницима у стрељане била добра корективна мера и додао да влада ускоро креће у законодавне активности у том смеру.

Премијер је после обиласка ТТ збора оружја и војне опреме у Крушевцу рекао да би влада можда за месец дана могла да упути прве предлоге закона Народној скупштини, а да ће се и о овоме разговарати и да ће то свакако бити тема.

Вучевић је на питање новинара зашто још нису измењени прописи о раду стрељана, којима би се малолетним особама онемогућио улазак у њих истакао да подржава сваку меру која је превентивна према младима.

"Мислим да би то била добра корективна мера да спречимо могуће злоупотребе и не мислим да је само то питање узроковало, нажалост, огромне трагедије и убиства деце и људи који су нам се десили пре нешто више од годину дана", објаснио је премијер.

Навео је да подржава све рестриктивне мере контакта малолетних лица у неконтролисаним условима са оружјем, па је додао да зато сматра да је обавезно служење војног рока прави пут за младе који желе да науче како се рукује ватреним оружјем, који би то онда учили од официра, подофицира и војника ВС.

"Одлука о одлагању Мирдите најбоља могућа у датим условима"

Председник Владе изјавио је да је безбедносна процена Министарства унутрашњих послова и БИА била да фестивал "Мирдита, Добар дан" треба да се одложи из безбедносних разлога и да је то, у датим условима, најбоља могућа одлука.

"Министарство унутрашњих послова и БИА, у заједничкој комуникацији, проценили су да постоји опасност да ће доћи до већег нарушавања јавног реда и мира, угрожавања безбедности људи и имовине. И то је процена државе. Држава има обавезу и право и дужност је да доноси такве одлуке", рекао је премијер на питање новинара зашто нису обезбеђени услови за одржавање тог фестивала.

Вучевић је рекао и да не види смисао одржавања таквог фестивала у Србији.

"Ми смо покушали да учинимо све да покажемо да Београд и Србија прихватају и оне који нису добронамерни према нашој држави и нашем народу. Било је различитих предлога од министара. Ја сам рекао најбољи одговор према њима је презир. То је моја порука за то што су они припремали да раде – презир. Јер ништа добро нису хтели да поруче Србима и Србији", истакао је Вучевић.

Додао је да он не промовише да је део наше територије независтан и да нису рекли ниједну реч о страдању Срба и терору који се проводи над Србима на КиМ.

Подсетио је да је тај фестивал много пута организован у Београду и да није срећан због тога, али да је тиме Србија показала своју ширину.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару