Занијер: Постоје дугогодишње препоруке ОДИХР-а које нису решене

Шеф Мисије за посматрање избора ОДИХР-а Ламберто Занијер изјавио је данас да је та мисија за посматрање локалних избора у Србији започела свој рад 30. априла и укупно имала 126 посматрача из 28 земаља. Занијер је навео да правни оквир садржи неке недостатке и да постоје дугогодишње препоруке ОДИХР-а које нису решене.

Према његовим речима, бројање гласова је посматрано на 46 бирачких места. Он је навео да су локални избори 2. јуна добро организовани, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернатива, али је изразио забринутост због, како је навео, распрострањеног притиска на запослене у јавном сектору, злоупотребе јавних ресурса и пристрасности медија у корист владајуће коалиције што је, сматра, негативно утицало на изборни процес.

Према његовим речима, учесници избора су могли слободно да воде кампању, али су, каже, доминација владајуће странке и фрагментација опозиције умањили конкурентност избора.

"Изборни правни оквир пружа адекватну основу за спровођење демократских избора, међутим потребне су даље реформе да би се одговорило на преостале или друге препоруке", рекао је Занијер.

Оценио је да су медији високо поларизовани и да су селектовно извештавали, дајући приоритет националним темама над локалним.

"Изборни дан је у целини протекао глатко, али су на њега негативно утицала питања везана за тајност гласања, бројни процедурални проблеми, тврдње о притисцима и куповини гласова и изоловани случајеви насиља", рекао је он.

Занијер је навео да су многи њихови саговорници изразили опште неповерење у тачност јединственог бирачког списка, позивајући се на наводе о умрлим гласачима или на миграције бирача, што доводи у сумњу тачност овог списка.

"Било је широко распрострањених навода о притиску, посебно на запослене у јавном сектору, и злоупотреби јавних ресурса, што је изазвало забринутост у погледу способности бирача да направе избор без непотребног притиска. И то је дало предност владајућој странци и коалицији", рекао је он.

Занијер је навео да правни оквир садржи неке недостатке и да постоје дугогодишње препоруке ОДИХР-а које нису решене.

"Неки од ових недостатака умањују транспарентност и одговорност финансирања кампање и подривају појам једнаких услова. Медијско окружење је обележено системским изазовима за слободу медија, укључујући политичке и економске утицаје који ометају разноврсност садржаја", рекао је Занијер.

Наводи да је изборни дан у целини протекао несметано, али да су на њега негативно утицала питања у вези са тајношћу гласања, бројни процедурални проблеми, тврдње о притиску на куповину гласова и изоловани случајеви насиља. Занијер је поздравио формирање радне групе за рад на спровођењу препорука ОДИХр-а за унапређење изборног процеса.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару