Вучић: У Сарајеву ће покушати да иду на ревизију тужбе против Србије, али не мислим да је то паметно

Председник Александар Вучић поручио је да ће у Сарајеву покушати да иду на ревизију тужбе против Србије, али да то није паметно. Истиче да су у БиХ толико нервозни због резултата гласања на Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници да је министар спољних послова БиХ Елмедин Kонаковић де факто позвао на његово убиство.

"Толико су нервозни због резултата неочекиваног, да је Kонаковић себи дозволио да данас де факто позове на моје убиство", рекао је Александар Вучић у емисији "Ћирилица" на ТВ Хепи.

На питање како коментарише то што Kонаковић тражи ревизију пресуде и ратну одштету од Србије, Вучић је рекао да им смета што је Србија главни јунак и што је успела да се супротстави притисцима и направи не само респектабилан резултат, већ у таквим условима и околностима готово немогући резултат.

"Што се тиче овога што је Kонаковић говорио, ја бих то поделио на три дела. Први је тај у којем сте могли да видите да је за све крив Вучић, што је ок", рекао је Вучић и додао да је друга ствар, а што је промакло медијима, да је Kонаковић де факто позвао на његово убиство.

"Он је рекао – Вучић може огрнут или неогрнут том заставом, ок, смета и застава Србије, а нама њихове заставе не сметају – да дође у Сребреницу 11. јула или у Уједињене нације. Ја сам у Сребреници био већ једном 11. јула. Погнуо сам главу пред спомеником, али нисам погнуо главу пред каменицама, флашама, ногама, песницама и свим осталим чиме су покушали да ме ликвидирају", рекао је Вучић.

Истиче да су "бедни покушаји када кажу како је то неко одавде организовао".

"Хвала му на том позиву да будем убијен и будем ли се одазвао само сви да знате да је одговоран за то убиство Елмедин Kонаковић", навео је Вучић.

"Ми смо од почетка разумели шта је њихов план"

Што се тиче трећег, много важнијег дела, шта је њихов план, Вучић каже да смо ми од почетка разумели шта је њихов план.

"Никада њихов план није био поштовање жртава, да добију пијетет или саучешће или било шта. То су имали од почетка. Они чак и када оду на српска стратишта, на Kазане, како се зове једно важно српско стратиште у Сарајеву,  не изговарају име Срби, као што не воле да изговарају Република Српска, већ изговарају РС", рекао је Вучић.

Додаје да се правдају како не пише у Резолуцији ко је починио геноцид, али да је неко морао да почини геноцид о којем они говоре.

"Не мора да пише ни у резолуцији о геноциду у Јасеновцу да су га починили Хрвати, па сви знамо кога је починио. Не мора да пише ни ко је стрељао Јевреје у Kрагујевцу и друге људе, али сви знамо ко је то починио. И све је то њима јасно. Дакле, прва је ставка била морална и политичка одговорност за српски народ. А даље су правно-материјалне консеквенце. То јест, не би ли се дочепали наших пара", навео је Вучић.

"Нервоза влада у Сарајеву"

Kако каже, покушаће да иду на ревизију тужбе против Републике Србије, али да то није паметно.

"Ја не мислим да је то паметно, не због не знам чега, већ зато што то није добро за регионалне односе... Од најављене ревизије, пресуде и покушаја извлачења ратне одштете од Србије, у правном смислу, то ће им бити веома, веома компликовано и тешко. Ми ћемо направити најбоље тимове", поручио је Вучић.

Нагласио је да ће за БиХ то бити још једно велико разочарање у будућности.

"Али добро, у будућности морамо да радимо на томе да градимо братство са Бошњацима, да градимо најближе односе, али ти најближи односе се неће родити тако што ће неко да удара у главу сваког Србина који помисли да другачије мисли од њихове званичне политике и да при томе мора да каже да му је много лепо. Тако да, то показује колика нервоза влада у Сарајеву", навео је Вучић.

Нагласио је да то само показује да политички нису сазрели да разумеју процесе који се одвијају у свету и који ће морати да се одвијају и у нашем региону.

"Има времена, бићемо стрпљиви. Ја ћу сутра имати најпре са муфтијом Исламске заједнице Србије састанак, као и са његовим имамима, а онда ћу имати са састанак са другом исламском заједницом у Србији. Са свима ћу да разговарам о неопходности најближих односа и то је то", нагласио је Вучић.

Министар спољних послова БиХ Kонаковић позвао је раније данас Вучића у Њујорк, на Генералну скупштину УН, 11. јула ове године на прво обележавање Међународног дана сећања на геноцид у Сребреници, наводећи ''да може да се огрне заставом, а и не мора''.

Kонаковић је, поред осталог, за Н1 рекао да Вучића "наравно позива и у Поточаре" и "да му гарантује безбедност''.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару