Читај ми!

Вучић и Си потписали Изјаву: Подизање односа са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности

Кинески председник Си Ђинпинг завршио је дводневну посету Београду. Испред Палате "Србија", уз највише државне почасти, јутрос је приређен специјални дочек, након којег је он поздравио окупљене грађане. На почетку састанка са председником Александром Вучићем кинески председник је захвалио на срдачном дочеку и рекао да је веома дирнут, као и да је пријатељство две земље обострано, челично и искрено. После састанка две делегације потписана је Заједничка изјава којом се подижу односи са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности.

Вучић и Си потписали Изјаву: Подизање односа са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности Вучић и Си потписали Изјаву: Подизање односа са нивоа стратешког партнерства на ниво заједничке будућности

Председник Вучић је поручио приликом дочека кинеског председника на аеродрому "Никола Тесла" да је овом посетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство те земље.

"Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха", написао је Вучић на својој Инстaграм страници buducnostsrbijeav.

Након доласка у Београд, председник Народне Републике Кине рекао је да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље корене у срцу два народа и да је уверен да ће ова посета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима две земље.

"Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринели својим уделом у промовисању мира и развоја у свету", истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Кинески председник Си Ђинпинг  и његова супруга Пенг Лијуан допутовали су у среду око 21.40 часова у Београд, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром Вучић.

У делегацији за дочек били су и председник Владе Србије Милош Вучевић, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, као и бивши председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом.

У делегацији су били и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг.

Авион кинеског председника су до аеродрома кроз наш ваздушни простор допратили српски ловци МиГ-29, а на београдском аеродрому је у његову част постројена гарда Војске Србије.

У част кинеског председника КУД "Коло" изведене су две нумере, "Играле се делије" и "Моравац".

На улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије. Постављени су и билборди са натписом на српском и кинеском језику: Добро дошли поштовани кинески пријатељи, а дуж ауто-пута бандере су окићене заставицама две државе.

Си Ђинпингова делегација броји око 400 чланова, а његов боравак у Србији обезбеђује око 6.694 радника обезбеђења. 

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара