Читај ми!

Савет ЕУ дао зелено светло за реформу и раст Западног Балкана

Савет Европске уније дао је коначно зелено светло за успостављање Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, новог инструмента за подршку реформама повезаних са ЕУ и економског раста у региону. План је вредан 6 милијарди евра.

Савет министара ЕУ је дао коначно зелено светло за Инструмент за реформу и раст Западног Балкана, чиме је и формално завршена процедура одлучвања унутар ЕУ о новом механизму финансијске подршке региону.

Претходно је Европски парламент крајем априла великом већином подржао предлог Инструмента за раст Западног Балкана, на основу текста усаглашеног између земаља чланица, Европске комисије и парамента.

Инструмент представља финансијски стуб Плана раста за западни Балкан, који је у новембру 2023. године представила Европска комисија.

Њиме се покрива период од 2024. до 2027. године, а очекује се да ће се у том периоду обезбедити до две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима за шест партнера ЕУ са Западног Балкана.

Главни циљ инструмента је да "подржи усклађивање партнера са Западног Балкана са вредностима, законима, правилима, стандардима, политикама и праксама ЕУ, у циљу будућег чланства у ЕУ, као и њихову прогресивну интеграцију у јединствено тржиште ЕУ и друштвено-економску конвергенцију са ЕУ".

Инструмент ће подржати низ социо-економских и основних реформи, укључујући реформе које се односе на владавину права и основна права. Како би добили подршку у оквиру инструмента, сви партнери у региону морају да припреме реформске агенде и наведу реформе које планирају да предузму како би остварили циљеве из инструмента.

Како се напомиње, партнери са Западног Балкана мораће и да размисле о томе како се очекује да мере укључене у реформске агенде допринесу прогресивном и континуираном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Земље чланице ЕУ имаће кључну улогу у одобравању реформских агенди корисника и, по потреби, њихових измена и допуна.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара