Читај ми!

Стано: Лајчак није био неуспешан, нико не може да натера стране да напредују

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас, говорећи о мандату специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, да то што две стране нису напредовале у процесу нормализације није због неуспеха ЕУ као посредника, већ због неуспеха Београда и Приштине да то остваре.

Петер Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу нагласио да напредак у дијалогу зависи од спремности две стране за напредак и компромис и поручио да ће Брисел бити присутан, без обзира на мандат изасланика.

Он је нагласио да ЕУ, као посредник у дијалогу, има улогу да помогне Београду и Приштини да постану део тог блока, понашају се на европски начин и "пронађу компромисна решења о важним питањима за своје грађане".

"Чињеница да то до сада нису били у стању да ураде и напредују у процесу нормализације није због наводних неуспеха ЕУ као посредника, већ због њиховог неуспеха да испоруче. Бићемо тамо и ван мандата једног специјалног изасланика ЕУ", рекао је Стано одговарајући на питање новинара поводом тога што Лајчак одлази у септембру на место амбасадора ЕУ у Швајцарској, а да није постигао правнообавезујући споразум између Београда и Приштине који су прихватиле две стране.

Брисел сматра Охридски споразум обавезујућим

Он је додао да ЕУ сматра Охридски споразум правнообавезујућим и да за њих то никада није било питање потписивања.

"Овај споразум је правнообавезујући и нема бољег израза чињенице да је правнообавезујући од тога што је постао саставни део приступног пута и Србије и Косова. Ако не крену са применом, они шкоде себи, својој европској будућности и користима које би њихови грађани могли да извуку из напредовања у дијалогу", рекао је Стано.

"Лајчак дао све од себе да дође до резултата"

Стано је додао да је Лајчак, делујући у име високог преставника ЕУ и саме ЕУ, уз подршку 27 држава чланица, дао све од себе да се дође до резултата у дијалогу и да се зато не може сматрати неуспехом то што две стране нису потписале споразум.

Стано је, на питање које је лекције ЕУ научила током мандата Лајчака, који ће од септембра преузети место амбасадора ЕУ у Швајцарској, рекао да је "једна врло јасна лекција – да ако стране нису вољне да напредују, нико не може да их на то натера".

Он је подсетио да је специјални изасланик ЕУ "нови инструмент" који раније није постојало, већ је све радио високи представник ЕУ, што показује, навео је Стано, колико ЕУ посвећује пажње овом питању и колико жели да помогне тиме што, вољом 27 држава чланица, одређује особу да се посебно бави напретком Београда и Приштине у дијалогу на свакодневном нивоу.

"Тако да није тачно да се досадашњи слаби резултати представљају као неуспех господина Лајчака", рекао је Стано.

Он је нагласио да ЕУ има међународни мандат у томе и да ће се он наставити, био високи представник Жозеп Борељ или неко други.

Лајчак наставља да ради на питању динара

Стано је додао да специјални изасланик наставља да ради свој посао и посвећује се бројним састанцима како би се решило питање динара на КиМ и поновио да у дијалогу није питање шта ЕУ мора да уради, него две стране.

"Некоме можете помоћи само онолико колико је спреман да прихвати помоћ. Партнери су се добровољно изјаснили да једног дана желе да уђу у ЕУ. То им доноси обавезу да се понашају на европски начин, да напредују. Помажемо им јер су нас питали, имамо мандат од њих и међународне заједнице да будемо посредник. Али, као што би вам рекао сваки посредник, ниво онога што можете постићи зависи од способности и воље страна да направе компромис. То радимо и нећемо одустати од тога, али можете понудити само онолико колико су они спремни да прихвате", рекао је Стано.

ЕУ жели да помогне партнерима

Стано је нагласио да ЕУ жели да помогне партнерима који желе да буду њени чланови, а на питање да прокоментарише критике из Европског парламента на рачун Лајчака, Стано је рекао да одређени чланови имају критичке ставове, док други немају, што има везе и са њиховим партијско-политичким опредељењем.

"Али оно што чујемо веома гласно је да сваки пут када се води дискусија у ЕУ о дијалогу Косова и Србије или дијалогу Београда и Приштине, постоји велика подршка и уважавање земаља чланица ЕУ, влада држава чланица ЕУ које представљају државе чланице када је у питању спољна политика. Они бирају, подржавају и контролишу специјалног изасланика. Тако да могу само да кажем да је Лајчак до сада имао и има пуну подршку земаља чланица ЕУ", нагласио је Стано.

Поновио је да, ако ЕУ покушава да помогне партнерима, а они то не желе и стално долазе "упирући прстом у друге, са постављањем нових препрека, делујући једнострано без координације, без консултација, онда можете учинити само онолико колико вам они дозвољавају".

Државе чланице до сада биле уједињене

Стано је нагласио да су државе чланице до сада биле веома уједињене када је реч о напорима Лајчака и Бореља по питању дијалога Београда и Приштине.

На питање да ли постоји рок за именовање новог специјалног изасланика ЕУ и када ће високи представник ЕУ Жозеп Борељ објавити пријаве за ту функцију, Стано је нагласио да је реч о интерном раду у Савету ЕУ и да не може да улази у временске оквире.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара