Тоси: Нацртом резолуције о Сребреници злоупотребљен појам геноцида

У нацрту резолуције УН о Сребреници погрешно је интерпретиран и злоупотребљен појам геноцида, који има врло специфично значење, оценио је у ауторском тексту за ''Вашингтон тајмс'' амерички адвокат и бивши саветник у Конгресу САД Грегори Тоси, истичући да се нацртом резолуције угрожава крхка стабилност БиХ.

Бивши саветник у Конгресу САД Грегори Тоси је упозорио да постоји и ризик да се нацртом резолуције не одаје почаст свим жртвама рата, пошто се фокусира само на догађаје у Сребреници, као и ризик да се подрију суштински принципи Дејтонског споразума који потврђују једнак статус и права три конститутивна народа у БиХ- Бошњака, Срба и Хрвата.

“Дејтонски споразум је темељни елемент мира на Балкану'', нагласио је Тоси.

Подсетио је на речи директора центра “Симон Визентал“ Ефраима Зурофа, који је упозорио на потенцијалне последице брзоплетог називања злочина у Сребреници геноцидом, наводећи да је нацрт резолуције пун потенцијалних замки које би могле да погоршају напетости уместо да подстакну помирење.

"Генерална скупштина Уједињених нација традиционално признаје геноцид тек када нације постигну консензус, који у овом случају није постигнут. Називање нечега геноцидом има огромну тежину, захтева темељно разматрање и скоро једногласан договор'', тврди Тоси.

Тоси је навео и мишљење професора Хебрејског универзитета у Јерусалиму и почасног председника Међународне алијансе за сећање на Холокауст Јехуда Бауе, који је оценио да није било геноцида у Сребреници.

''Званичне дефиниције геноцида не одговарају чињеницама у овом случају. Погибија у Сребреници била је трагична али није дошла до нивоа геноцида'', навео је адвокат и истакао да је у настајању нацрта резолуције недостајао дијалог са свим заинтересованим странама у региону, посебно у самој БиХ.

Додао је да је Стални представник БиХ при УН Златко Лагумџија предузео једнострану акцију тако што је прогурао резолуцију без добијања одобрења од трочланог Председништва БиХ, како то налаже Устав.

Додао је да “једнострани потез Немачке и других'' којим су представили резолуцију изазива забринутост у вези са транспарентношћу и валидношћу процеса гласања у Генералној скупштини УН.

Тоси је истакао да то што се о резолуцији разматра у Генералној скупштини УН уместо у Савету безбедности крши Повељу УН, која Савету изричито даје искључиву надлежност над питањима мира и безбедности у БиХ.

''Резолуција неће служити никоме, укључујући и жртве Сребренице. Уместо тога, злоупотребила би реч геноцид и поново отворила старе ране и посејала семе нових сукоба'', закључио је Тоси.

Оценио је да је на Балкану, као и у самој БиХ, направљено много великих корака ка миру и помирењу, и да свака резолуција УН треба да подржи те напоре уместо да ризикује нове сукобе.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара