Читај ми!

ЗСО да буде услов за пријем Приштине у СЕ траже делегати Италије и Мађарске

Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске у Парламентарној скупштини Савета Европе поднели су амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе којим се тражи да чланство Приштине буде условљено формирањем Заједнице српских општина.

Скупштина сматра да је "оснивање Заједнице општина са српском већином неопходан корак ка нормализацији односа Приштине и Београда, међународна обавеза преузета у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, а пре свега начин да се унапреди демократско учешће и оснаживање косовских Срба и обезбеђивање заштите њихових права".

"Скупштина, стога, очекује да ће влада у Приштини предузети значајне и опипљиве кораке у циљу што скоријег оснивања ЗСО. Скупштина сматра да би оснивање Заједнице требало да буде истакнуто у будућем разматрању захтева Приштине за приступање Савету Европе од стране Комитета министара", наводи се у амандману под редним бројем 13 у који је Танјуг имао увид.

Тај амандман подржало је седам чланова италијанске и један члан мађарске делегације.

У амандману под редним бројем 14, који су подржали исти чланови италијанске и мађарске делегације, наводи се да тзв. Косово треба добије позив за чланство у Савету Европе тек након што "буду спроведени сви чланови Бриселског и Охридског споразума, укључујући и оснивање Заједнице општина са српском већином".

Српска делегација поднела је 10 амандмана, које су подржала и два члана делегације БиХ, у којима се, између осталог, тражи да ПССЕ препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности УН, како се наводи, "не утврди или одобри статус Косова и Метохије", као и да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не пост-приступна обавеза како стоји у препоруци.

Одбор за правна питања и људска права и Одбор за једнакост и недискриминацију раније данас подржали су нацрт мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара