Читај ми!

Ана Брнабић: Неприхватљив предлог за одлагање избора у Београду, супротан je Уставу

Председница Народне скупштине Ана Брнабић је свим посланичким групама упутила одговор на достављене предлоге за унапређење изборног процеса. Поручила је да прихвата све предлоге опозиције осим предлога да се избори у Београду одложе, пошто је то у супротности са Уставом Републике Србије. Заказала је нови састанак за 17. април.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић је упутила одговор свим посланичким групама на достављене предлоге за унапређење изборног процеса.

Говорећи о предлозима посланичких група који су јој упућени 12. априла, Брнабићева је навела да прихвата све предлоге, осим предлога да се избори за одборнике Скупштине Београда одложе.

Листа "Србија против насиља" предложила је у петак председници Скупштине Србије Ани Брнабић обустављање изборних радњи за београдске изборе, расписане 3. априла, изменом члана 87 Закона о локалној самоуправи, са ретроактивним дејством, јер, како наводе, правни оквир за спровођење тих избора није договорен услед неиспуњења препорука ОДИХР-a.

Брнабићева је у одговору навела да је одлагање тих избора противуставно и да су расписани благовремено, у складу са законом, пошто су коначни резултати тих избора проглашени 3. јануара, па је 3. марта истицао рок за конституисање београдске скупштине.

"Изборни поступак је, дакле, започет, Градска изборна комисија је, у складу са законском обавезом, утврдила и објавила обрасце за кандидовање и већ је поднета и проглашена и прва изборна листа кандидата за одборнике, што значи да би прихватање наведеног захтева опозиције неосновано и неоправдано довело до повреде права и Устава Републике Србије. Из ових разлога, наведени предлог је апсолутно неприхватљив и супротан је Уставу Републике Србије", навела је Брнабићева у одговору.

Упутила је и позив за нови састанак, који ће се тицати нових предлога и даљег рада, за 17. април у девет часова.

"Све остале предлоге прихватам у најбољој вери да ћемо у наредним данима формирати оба радна тела – и за измене и допуне релевантних закона у складу са препорукама ОДИХР-а, и за увид, ревизију и контролу Јединственог бирачког списка", навела је Ана Брнабић.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара